TNP -informacijska točka v čitalnici
Teden pisanja z roko

Teden pisanja z roko

V tem tednu letos poteka že 7. zaporedna vseslovenska akcija, s katero se ozavešča o pomenu ohranjanja pisanja z roko. Organizira jo Društvo Radi pišemo z roko skupaj z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport,  Zavodom  RS za šolstvo ter nekaterimi uspešnimi podjetji. Zaradi trenutnih epidemioloških razmer bo akcija podaljšana.

Ker živimo v svetu digitalne dobe, postaja pisanje z roko vse manj izrazito. Na naši šoli učence vzpodbujamo, da pišejo čitljivo in tekoče ter da pisanje na računalnik ne nadomesti pisanja z roko. Le-to ima namreč več prednosti – naj jih naštejem samo nekaj: boljši spomin, ustvarjanje več idej, dolgotrajnejša pozornost, celovitejše delovanje možganov, izražanje spoštovanja in naklonjenosti, izboljšanje finih motoričnih spretnosti, ohranjanje možganov v dobri formi, ko smo starejši.

Še posebej v tem tednu vas vabimo, da čim več pišete z roko tudi starši, saj ste vi največji zgled svojim otrokom. Nakupovalni seznam, vabilo, sporočilo, pripomba in še marsikaj drugega naj bo napisano z roko.

Na šolski Facebook strani lahko objavite svoj rokopis na brezčrten papir s pisanimi črkami in napišete: ‘To je moja pisava. Ponosna (ponosen) sem nanjo, saj je izvirna in neponovljiva’. Zraven se lahko tudi podpišete.

V šoli bomo skupaj z učenci izvedli različne dejavnosti na to temo, ob končani akciji pa pripravili razstavo.

Vabljeni k pisanju z roko.

Ana M. Sodja

Obvestilo NIJZ za starše oz. zakonite zastopnike učencev v karanteni – 17. 1. 2022

Nacionalni Inštitut za javno zdravje (NIJZ) nas obvešča, da se je zaradi izrazitega porasta okužb s SARS-CoV-2, obdobje od prejema seznama visokorizičnih kontaktov, ki ga pripravimo, do napotitve v karanteno na domu, podaljšal na nekaj dni. V soboto 15. 01. 2022, je zamik znašal že 2 dni. V prihodnjih dneh je pričakovati še podaljšan zamik. Prejeti seznami visokorizičnih kontaktov so obravnavani po vrsti glede na čas prejema.

Starši oz. zakoniti zastopniki boste za svoje otroke napotitev v karanteno na domu s strani NIJZ prejeli nekaj dni po pričetku izobraževanja na daljavo. Pridobitev Izjave o seznanitvi z napotitvijo v karanteno na domu (eUprava) je možna tudi za nazaj, zato ta časovni zamik ne predstavlja ovire pri pridobivanju uradnega dokumenta, iz katerega izhajajo pravice.

ŠOLSKO DRŽAVNO PRVENSTVO V SMUČARSKIH TEKIH – PLANICA 2022

ŠOLSKO DRŽAVNO PRVENSTVO V SMUČARSKIH TEKIH – PLANICA 2022

V soboto, 8. 1. 2022, se je pet učencev naše šole udeležilo šolskega državnega prvenstva v smučarskih tekih. Tekmovanje je potekalo v Planici in bilo odlično organizirano. Dan je bil zelo mrzel, kar pa ni preprečilo veselega dogajanja na prizorišču.
Najprej so se na 2 kilometrsko progo podale učenke. Našo šolo so zastopale tri. Najboljša osma je bila Helena Rozman, ki je bila tudi daleč najmlajša tekmovalka sploh. Lara Žvan je osvojila trinajsto, Jasna Cundrič pa štirinajsto mesto. Za dekleti sta nastopila tudi fanta. Voranc Markič je bil enajsti, Matija Stanovnik pa dvajseti.
Omeniti velja, da so učenci tekmovali skupaj, torej od 1. – 9. razreda v eni kategoriji. Naši učenci so bili med najmlajšimi na tekmovanju. Kljub temu so se odrezali odlično in pridobili dragocene izkušnje za naprej.

Čestitke vsem in pogumno naprej!
Nejc Pogačnik

 

Arhivi

Dostopnost