V petek, 17. 5. 2024, smo se z učenci 8. razreda odpravili v Ljubljano. Cilj naravoslovnega dneva je bil približati se svetu znanosti in raziskovanja, zato smo se odpravili v Reaktorski center v Dolu pri Ljubljani, ki deluje pod okriljem Inštituta Jožefa Stefana. Izredno zanimivemu predavanju o jedrski energiji in elektrarnah so sledili poskusi, pri katerih smo videli in slišali radioaktivne razpade, ki se dogajajo v zraku. Obisk centra smo zaključili v dvorani z interaktivnimi poskusi in simulacijami, kjer smo se lahko tudi sami preizkusili kot nadzorniki jedrske elektrarne.

Drugi del naravoslovnega dne so bile delavnice, ki smo jih izvedli ob reki Ljubljanici. Spoznavali smo nutrije in si jih v živo tudi ogledali. Obenem smo spoznavali tudi teme povezane z reko Ljubljanico, izsuševanjem barja, rečnim prometom in arheologijo.

Zadnji, najbolj zabavni del naravoslovnega dneva, smo preživeli v Hiši eksperimentov, kjer smo lahko vsak sam, z eksperimentiranjem, spoznavali zakonitosti narave.

Dostopnost