Zaključeno je letošnje tekmovanje iz geografije z naslovom »Geografija zavarovanih območij.«

Na šolskem tekmovanju v novembru je sodelovalo 9 tekmovalcev, pet jih je osvojilo bronasto priznanje: to so Nik Koren in Matija Rožič (7. razred), Voranc Markič in Sara Koren (9. razred) ter Ana Rožič (8. razred).

Na državno tekmovanje se je uvrstil Nik Koren. Aprila je v Škofji Loki uspešno rešil pisne in terenske naloge ter osvojil srebrno priznanje. Do zlatega mu je zmanjkala le točka, a za nove preizkuse bo priložnost že naslednje šolsko leto v Beli krajini.

Učenci so letos dodobra spoznali zavarovana območja in pomen varovanja geodiverzitete, t.j. neživega dela narave (Bryce Canyon, Etopijo, Guilinski kras na Kitajskem, Ljubljansko barje, Škocjanski zatok, Alpe …) ter varovanje in upravljanje trajnostnega turizma na takih območjih.

Udeležba na državnih tekmovanjih je odlična priložnost za spoznavanje Slovenije, saj vsako leto poteka v drugi pokrajini. Z izkazanim odličnim znanjem v srednjih šolah pa tudi priložnost za udeležbo na svetovni olimpijadi.

Pohvala vsem tekmovalcem za udeležbo in ves trud, ki so ga vložili v priprave, dobitnikom priznanj pa čestitke. Še posebej čestitamo Niku.

Nataša Mrak

Viri slik:

Dostopnost