Skupina učencev, ki obiskuje izbirni predmet kmetijska dela in skupina nadarjenih učencev je obiskala modernizirano, mehanizirano in vzorno urejeno konvencionalno kmetijo Černivec v Zgornjih Jaršah. Na kmetijo se je priženil naš bivši učenec Jernej Ličef, ki nam je kmetijo z veseljem in ponosom razkazal.
 Na kmetiji so zaposleni 4 družinski člani. Z veseljem pa pomagajo že 3 majhne Jernejeve hčerke. Začutili smo, da vsi delajo z veseljem in ljubeznijo in da živali v hlevih, niso le številke.
Ukvarjajo se s pridelavo mleka. V popolnoma novem hlevu imajo krave molznic, ki dajo v povprečju 4500l mleka dnevno. Molža poteka s pomočjo 3 robotov. Hlev je zračen, čist, ima primerno temperaturo, za kar skrbi vremenska postaja na strehi hleva. Krave imajo vse potrebno udobje, od porodnih boksov, mehkih ležišč, krtač, ki olajšajo srbenje, zaradi izgube dlak in seveda skrbno načrtovan krmni obrok.  Sami pridelajo ječmen, koruzo, pšenico in travnato silažo, ki jo hranijo v koritastih silosih. V hlevu smo srečali robota, ki skrbi za krmo, da je le ta dosegljiva kravam in robota, ki skrbi za čiščenje rešetk.  Prostor za teleta je skrbno urejen. Na kmetiji je bilo ob našem obisku več kot 20 telet, najmlajši je bil star le 2 uri. Kmetija ima več traktorjev in drugih strojev, ki jih potrebujejo za delo na polju in njivah. Ker imajo vse polje na ravnem, so to ogromni stroji, ki jih v Bohinju redko vidimo. Presenetilo nas je tudi to, da so vsi stroji pod streho in da so res izjemno čisti.

Učiteljica Urška Beznik

Dostopnost