V petek, 10. 3. 2023, smo se z učenci 8. in 9. razreda, ki obiskujejo planinski krožek, odpravili na tabor na Orožnovo kočo na planini za Liscem. Pred odhodom smo si po nahrbtnikih razdelili hrano in pripomočke, ki smo jih potrebovali za bivanje v koči, tako da je vsak udeleženec dobil približno dodaten kilogram v nahrbtnik. Po poti so učenci morali izkazati tudi svoj umetniški in kulturni vtis. Fantje so nam zapeli pesem Oj Triglav moj dom, dekleta pa so iz snega izdelale ježa in zaplesale. Seveda smo vodniki po poti preverili tudi opremo udeležencev in fizično pripravljenost, s čimer udeleženci niso imeli težav. Po namestitvi v koči je sledila večerja in družabni večer.

Naslednji dan nas je čakalo praktično delo zunaj. Gorska reševalca sta nam predstavila lavinski trojček, s katerim so učenci iskali zasutega v plazu (zakopano lavinsko žolno) ter hojo z derezami in ustavljanje s cepinom. Nato pa je sledilo izdelovanje iglujev. Učenci so spet pokazali veliko ekipnega duha in izdelali dva izjemna igluja. Sledilo je kosilo in počitek. Popoldne pa smo se odpravili na krajšo pot in na plani pod Liscem odigrali nekaj skupinskih iger ter zapeli in zaplesali par bansov. Čas je ob igri hitro minil tako, da smo se šele pred mrakom vrnili nazaj v kočo. Za večerjo smo imeli makarone in palačinke, za katere so poskrbeli učenci sami. Za zaključek večera pa smo imeli še nekaj družabnih iger.

V nedeljo zjutraj so učenci v kratkem kvizu pokazali svoje planinsko znanje in prejeli nagrade za kar so bili v tem vikendu uspešni, prepoznavni. Sledilo je še pospravljanje in že smo bili na poti proti dolini.

Vreme nam je cel vikend dobro služilo. Vsi skupaj se zahvaljujemo oskrbniku koče za lep sprejem in gorskima reševalcema za posredovanega veliko koristnega znanja.

Kako smo se imeli pa si lahko pogledate v galeriji slik.

Besedilo: Katarina Dobravec

Fotografije: Katarina Dobravec in Monika Zupanc

Dostopnost