Zadnjega januarskega dne smo izvedli opazovanje nočnega neba ob Bohinjskem jezeru. Pokrajina je bila osvetljena z Lunino svetlobo. Večer je bil izredno mrzel, roke smo skrivali v žepih, opazovanje pa je bilo zaradi čistega neba prekrasno. Urili smo se v opazovanju s prostimi očmi, z daljnogledom in uporabi zvezdne karte. Na nekaterih točkah opazovanja so nas nekoliko motile luči javne razsvetljave.

Učenci so zapisali tako:

Opazovanja smo se lotili tako, da smo se dobili pri obali Bohinjskega jezera. Na nebu so se najprej pojavili planeti to sta bila Jupiter in Mars. Najbolj vidna zvezda je bila zvezda Sirij, saj je najsvetlejša zvezda na nebu. Najbolj všeč mi je bilo jasno nebo in druženje s prijatelji. Bilo je tudi mrzlo, hodili smo po snegu.  (Gregor)

Na opazovanje nočnega neba smo se odpravili k jezeru. Zelo lepo se je videl veliki voz. V bližini je bilo veliko luči, kar je bilo kar moteče. Bilo je tudi zelo mraz. Gledali smo tudi Jupiter in Mars.  (Matej)

Naše opazovanje se je začelo pri jezeru, kjer smo po nekaj minutah opazili prve zvezde in planete. Nebo je bilo lepo, a je bilo tudi zelo mrzlo, za kar je bil delno kriv tudi sneg pod našimi nogami. Zanimivo mi je bilo opazovati Luno skozi daljnogled, ki smo ga imeli s sabo. Ogledati smo si želeli zeleni komet, ki je bil takrat viden, a ga nisem videla. (Izabela)

Za opazovanje neba smo šli do Bohinjskega jezera. Najbolj mi je bilo všeč to, da smo videli Mednarodno vesoljsko postajo. Na nebu se je najprej pojavil Mars malo zatem pa še Jupiter. Najbolj vidna zvezda je bila Sirij. (Mark)

Nataša Mrak

Foto: Nataša Mrak, Monika Zupanc

Dostopnost