Na šoli razvijamo bralno pismenost tudi s projektom Radi beremo. Vsako leto za pridne bralce knjig pripravimo celovečerni bralno-ustvarjalni dogodek Noč knjige. Letos (3. junija) se ga je udeležilo več kot 200 učencev od 1.do 9. razreda, ki so osvojili Finžgarjevo, angleško, nemško ali zgodovinsko bralno značko. Ker v tem šolskem letu zaključujemo z večletnim mednarodnim projektom Erasmus+ (Reading with Ease and Fun), ki spodbuja branje pri mladih, smo dejavnosti na Noči knjige povezali s temo branje za zabavo.   

Prireditev se je najprej odvijala v avli matične šole, kjer smo imeli srečanje z literarnim gostom. Obiskal nas je mladinski pisatelj Žiga X. Gombač, ki je s svojim duhovitim in detektivsko obarvanim nastopom vse navdušil. Marsikdo bo zdaj še raje segel po njegovih knjigah, kot so Moja abeceda, Lumpsterji, NK Svoboda, Skrivnosti mladih levov, knjige iz zbirk Kompanjoni in Živa iz muzeja … 

Večer smo nadaljevali z ustvarjalnimi delavnicami po razredih. Prvošolci so izdelovali knjižne kazalke z motivom svoje živali, drugošolci so ustvarjali knjižne kazalke na temo prebranih pravljic, kazalke pa bodo uporabljali v zvezku, kamor rišejo in pišejo vsebino prebranih knjig. Tretješolci so izdelovali knjižne junake in kazalke oziroma so likovno poustvarjali pujske ob pravljici O treh pujskih. Četrtošolci so imeli pravi filmski večer – razredni kino F(ino) B(o) Z(večer). Z verižico vstopnic, oblečeni v pižamo in z dvema različnima nogavicama so si ogledali muzikal. Petošolci so na ustvarjalni delavnici spoznavali pisanje s tušem in žigosanje. Za spomin so izdelali unikatno diplomo za pridno branje, ki so jo sami zapečatili.

Bralci od 6. do 9. razreda so se zabavali v treh različnih delavnicah: na kulinarično obarvani delavnici so reševali knjižne uganke in si za nagrado pripravili slasten ‘smuti’, na računalniški delavnici so s pomočjo aplikacije Storyboard ustvarjali kratke, domišljije polne zgodbe v obliki stripa, na tretji delavnici pa so se preizkusili v šivanju trakov/obeskov za knjižnično izkaznico. Osmošolci in devetošolci so imeli v nadaljevanju večera še več ustvarjalnih dejavnosti, saj so prespali v šoli.

Noči knjige so se tokrat na matični šoli udeležili tudi učenci podružnične šole. Preživeli so zabaven in ustvarjalen petkov večer. Prvošolci in drugošolci so brali pravljico o slončku Elmerju. Kasneje so jo dramatizirali, sestavljali slončke po predlogah in skupaj naredili enega velikega slona. Učenci 3. in 4. razreda pa so poustvarjali Gombačeve zgodbe.

Letošnja Noč knjige je bila zaradi raznolikih in zanimivih dejavnosti za učence prijetna in zabavna. Še enkrat čestitamo vsem, ki so med šolskim letom pridno brali in si za nagrado prislužili udeležbo na Noči knjige, v naslednjem šolskem letu pa k branju knjig (tudi za bralno značko) vabimo še ostale učence.

Mentorice: sodelujoče učiteljice projekta Radi beremo

Dostopnost