Konec maja smo na šolo pritrdili oznako za visoke vode, ki jih namešča Agencija Republike Slovenije za okolje. S tem smo se spomnili 18. 9. 2007, ko je bila naša šola zaradi velikih količin dežja poplavljena. Celotno spodnje nadstropje in telovadnica je bilo uničeno. Z učenci 9. razreda smo si ogledali arhivske fotografije, ki so nas presenetile: kakšne uničujoče posledice ima lahko voda! Da bi dogodek zabeležili, smo pripravili prireditev, s katero smo želeli osvetliti pomen pravilnega upravljanja s prostorom.

O tem, kaj se je dogajalo pred desetimi leti, smo veliko izvedeli od g. Jožeta Cvetka, ravnatelja šole v času poplav, in g. Franca Kramarja, župana Občine Bohinj. Posamezni učenci so o dogajanju v času poplav in obnove šole povprašali tudi svoje sorodnike in o tem pripovedovali. Organizacijo dogodka je podprlo tudi Turistično društvo Bohinj, saj se zaveda, da je naravna gorska pokrajina in dejavnosti v njej največja tržna priložnost Bohinja.

Pritrjeni tablici za visoke vode na naši šoli in v bližnjem kampu Danica nas bosta opominjali na pravilno uporabo prostora in moč vode. Vse to pa je zajeto v kratkem filmu, ki so ga učenke 9. razreda, Tinkara Bajrič, Iza Jensko in Tija Klemenčič, posnele za natečaj in z njim osvojile prvo nagrado.

Nataša Mrak

Foto: Urša Rožič, Nataša Mrak

Dostopnost