Učenci 7., 8. in 9. razreda so si v Kulturnem domu Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici ogledali gleadiško predstavo Nika Škrleca Naj gre vse v pi ali kako sem si zapomnil 3141 decimalk.

Nik Škrlec je dramski igralec, voditelj oddaje Male sive celice, potapljač na dih, žongler in državni rekorder v recitiranju števila pi. Decimalke tega števila si je zapomnil s pomočjo tehnike pomnjenja »palača spomina« ali »metoda loci«. To je grška mnemotehnika, ki so jo v stari Grčiji uporabljali za retoriko, debate in pomnjenje epov, tehnika pa izkorišča naš prostorski spomin. To pomeni, da si zamislimo pot, po kateri hodimo vsak dan, v realnosti ali domišljiji. Nanjo umeščamo domišljijske podobe, ki služijo kot neke vrste kaveljček, na katerega je »obešen« podatek, ki si ga želimo zapomniti. To tehniko pomnjenja so učenci s pomočjo Nika Škrleca lahko preizkusili tudi na delavnici pred samo predstavo.
Za to zanimivo in nevsakdanjo predstavo je Nik Škrlec dobil tudi več nagrad, med njimi akademijsko Prešernovo nagrado, Severjevo nagrado za igralske stvaritve študentov dramske igre, na Tednu slovenske drame 2017 pa nagrado za najboljšo predstavo po izboru občinstva.
Nataša Stare

Dostopnost