V četrtek, 6. 4. 2017, smo se v sklopu dela z nadarjenimi v popoldanskih urah družili na šoli. Učenci so se preizkusili na treh različnih delavnicah: zgodovinski, kemijski in geografski.

Učenci so se lahko preizkusili v izdelovanju zabavne igre z lesenimi kockami, pri kateri jim je prav prišla domišljija. Iz devetih kock, ki imajo skupaj 54 različnih sličic, so sestavili zgodbe iz preteklosti in pokazali, da je zgodovina lahko zelo zabavna.

Pri kemijski delavnici so se učenci spraševali: » Zakaj?«  in si ob praktičnih poskusih odgovarjali: »Zato.« Učenci so poskušali spraviti jajce v steklenico in iz steklenice, naučili jajce plavati, poskušali potopiti snov, ki sicer plava na vodi, naredili so zobno pasto za slone, kurili mehurčke na vodi.  Pripravili in  dokazovali so različne pline, najbolj korajžni pa so občutili gorenje plina na dlani.

Pri geografski delavnici pa so fotografirali Zemljo iz vesolja in izvedeli zanimivosti o mednarodni vesoljski postaji, ki stalno kroži okrog Zemlje na oddaljenosti 400 km. Izobraževalni program, ki ga vodi NASA, je za javnost odprt le nekajkrat letno: takrat lahko s pridobljeni kodami pogledamo skozi kamero MVP in naredimo svoj posnetek izbranega dela Zemlje, pri čemer moramo paziti na osvetljenost, vreme in oddaljenost izbrane točke.

Z delavnicami smo bile zelo zadovoljne tudi učiteljice.

Lucija Markelj Jensko,  Urška Beznik in Nataša Mrak

 

Dostopnost