Tudi letošnje šolsko leto je na naši šoli potekala interesna dejavnost Finžgarjeva bralna značka v sklopu projekta Radi beremo. Učenci od 1. do 9. razreda so vse leto brali knjige in najbolj pridni so se lahko udeležili prireditve Noč knjige 2017, ki je potekala na matični osnovni šoli v petek, 21. 4. 2017. Takih učencev je bilo kar okrog tristo.

Noč knjige je svetovni dogodek in tudi vseslovenski projekt, ki vključuje vse generacije – od najmlajših do najstarejših. Slovenija se je leta 2014 prvič pridružila temu mednarodnemu dogodku, s katerim se slavljenje knjige ob svetovnem dnevu knjige 23.aprila že kar tradicionalno podaljšuje dolgo v noč. V tem času po Sloveniji potekajo različni dogodki, povezani s knjigo in branjem. Temu dogodku smo se pridružili tudi na naši šoli.

Ker je bila rdeča nit letošnje bralne značke drugačnost, sprejemanje drugačnosti, kulturni dialog …, smo v ta namen v goste povabili člane društva Za boljši svet, ki so nam zaigrali predstavo Super, da smo različni. S to predstavo so nam želeli predati  sporočilo – lahko si bel, črn, velik, majhen, debel, suh, bogat, reven …, vsi smo ljudje in med seboj se moramo spoštovati. Učenci so z zanimanjem spremljali predstavo, nato pa so se pridružili svojim mentoricam in ustvarjali na delavnicah. Mlajši učenci so brali in poustvarjali v različnih tehnikah na temo knjige in drugačnosti, starejši učenci pa so uživali v raznolikih delavnicah – od bralno-kulinaričnega poustvarjanja do umetniškega  okraševanja inicialk in izdelovanja obeskov iz filca.

Ob zaključku večera so kuharice za vse pripravile sladko presenečenje. Veseli in polni vtisov smo šolo zapustili, ko je bila zunaj že trdna tema.

Mojca Medja, vodja projekta Radi beremo

Dostopnost