V letošnjem letu je na šoli zaživel arheološki krožek. V okviru krožka učenci  spoznavajo  najstarejšo zgodovino Bohinja in  arheološka najdišča; kot so najstarejše naselbine  Ajdovski gradec in Dunaj pri Jereki.

Ajdovski gradec je bil poseljen že v starejši železni dobi, pred več kot 2500 leti. Takrat so umrle pokopavali na Bitnje in jim v grobove pridajali pridatke: posode, nakit. Pred drugo svetovno vojno je to grobišče raziskoval  Valter Šmid ter izkopane predmete oddal  v Narodni muzej Slovenije.

V času počitnic smo z učenci arheološkega krožka;  Aljaž, Bor, Primož, Žak, Martin, Matic in Gašper,  obiskali Narodni muzej. V muzeju smo si ogledali depo, kjer hranijo  dragocene predmete iz Bohinja.   Odgovorna arheologa  dr. Boštjan Laharnar in  Barbara Jerin sta nam  pokazala bronaste zaponke – fibule in ostali nakit,  ki je bil najden v grobovih na Bitnjah in Jereki. Videli smo tudi železne nože, žeblje in posode. Za vstop v depo veljajo stroga pravila, saj tam hranijo veliko dragocenih predmetov iz vse Slovenije,  med drugim tudi meče, čelade in okostje jamskega medveda.

Mentorica krožka Mija Ogrin, arheologinja

Dostopnost