V iztekajočem se letu, ko naša država praznuje 25 let samostojnosti, so devetošolci ob državnem prazniku pripravili posebno prireditev. Z njo so se želeli Sloveniji na izviren način zahvaliti za vse lepote, s katerimi nas razveseljuje in razvaja vsak dan, pa tega ne znamo vedno prepoznati.
Kaj bi naredili, če bi se pred vami pojavil nekdo, ki o slovenski državi ne ve prav veliko? Kako bi mu jo na kratko in na zanimiv način predstavili? Pred takšnim izzivom so se znašli devetošolci, ki jih je na odru »nepričakovano« zmotila in presenetila ameriška novinarka Sally. Učenci so ji morali v eni šolski uri predstaviti, kaj je značilno za našo deželo, zato so se prelevili v kulinarične zanesenjake, plesalce modernih in ljudskih plesov, turistične vodnike, inštrumentaliste, pevce, besedne poustvarjalce in športne navijače. Gospa Sally se je povsem navdušila nad prikazanim in je bila kar malo žalostna, da se je morala tako hitro posloviti, saj se ji je mudilo na letalo za Washington …
Proslavo smo sklenili s slovesno izročitvijo slike slapa Savice, ki jo je naslikal bohinjski slikar Jože Cerkovnik. Šoli jo je na pobudo etnologinje in poznavalke bohinjskega izročila Marije Cvetek podarila dr. Alenka Šivic Dular. Kot jezikoslovka in slavistka je delovala na Oddelku za slovanske jezike in književnost na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Učence je ob dnevu samostojnosti in enotnosti nagovoril tudi dr. Janez Dular, slovenski jezikoslovec, politik in urednik. V prvi vladi Republike Slovenije je deloval kot minister za vprašanja Slovencev po svetu in narodnostnih skupnosti v Sloveniji, v tretji vladi pa kot minister za kulturo. Ob bližnjem državnem prazniku je vsem zaželel, da bi se kot slovenski državljani zavedali, da ni pomembno, koliko nas je, temveč kakšni smo. Pohvalil je visoko raven kulture, ki jo je zaznal pri bohinjskih otrocih, in jih spodbudil, da pri tem tudi vztrajajo.
Ob koncu je Alenka Šivic Dular dodala, da iz majhnega lahko zraste veliko, iz velikega pa majhno, za kar se nam – po njenih besedah – v Bohinju ni potrebno bati.
Marija Helena Logar, Lucija Markelj Jensko in Nataša Mrak
Foto: Nataša Mrak

Dostopnost