V letu 2016 obeležujemo 25. obletnico samostojne slovenske države. V Parku vojaške zgodovine v Pivki smo si z devetošolci v četrtek, 26. 5.,  ogledali razstavo Pot v samostojnost.Park vojaške zgodovine je namreč umeščen v kompleks nekdanjih vojašnic, od koder so 26. junija 1991 na ceste zapeljali prvi tanki in s tem začeli agresijo jugoslovanske armade na pravkar osamosvojeno Republiko Slovenijo. Na razstavi je najprej predstavljena socialistična Jugoslavija in JLA, saj brez poznavanja takratne države ni mogoče razumeti nadaljnjega političnega dogajanja. Proces demokratizacije in osamosvajanja je prikazan preko glavnih prelomnic v tem procesu, vse do osamosvojitvene slovesnosti na Trgu republike v Ljubljani. Vojno, ki je sledila, smo spoznavali neposredno ob tankih, letalih, helikopterju.

Poleg opisane osamosvojitvene razstave smo si v Parku ogledali tudi vse druge razstave in zbirke (podmornica P-913 z razstavo o podmorničarstvu, zbirka vojaških vozil, artilerijska zbirka …), ob katerih se učenci niso dolgočasili.

V Muzeju krasa smo si ogledali stalno postavitev (spoznavanje kraških pojavov in biotske raznovrstnosti, geološke zgradbe, etnologije in arheologije kraških področij) in izvedli delavnico ob spoznavanju fosilov in sestavljanju medvedjega okostja.

Vožnjo so popestrili učenci s svojimi prispevki o naravnih značilnostih pokrajine in predstavitvijo krajev, mimo katerih smo se vozili.

vodja naravoslovnega dne: Marjeta Dobravec

Dostopnost