V petek trinajstega maja smo se z osmošolci polni novih pričakovanj podali na avstrijsko Koroško.
V Slovenski gimnaziji v Celovcu smo začutili narodno zavest Slovencev, ki živijo na Koroškem in njihov sistem izobraževanja, ki je precej drugačen od našega. Naše učence je zanimalo marsikaj o njihovi šoli in izobraževanju, gospa ravnateljica pa je z navdušenostjo in veseljem odgovarjala na zastavljena vprašanja in nas popeljala po prijetni, topli šoli, ki ima« dušo«. To smo začutili prav vsi.
Potem smo se odpravili spoznavati svet v malem v Minimundus. Tam so učenci spoznali svetovne znamenitosti v pomanjšani verziji, o katerih se učijo  pri geografiji. Predstavljali smo si lahko, kako sedemo na letalo, z njim poletimo v različne predele sveta, se pri znamenitostih tudi fotografiramo, sliko pošljemo po elektronski pošti prijateljem in nazadnje v kakšni državi tudi kaj doživimo. Tako smo se prav vsi odpeljali z rikšo po kitajskem zidu, kar je bilo za vse razburljivo in adrenalinsko doživetje (v 4 D tehniki seveda).
Nazadnje pa smo se ustavili še v Kočuhi v hiši EXPI kjer smo na zanimiv eksperimentalni način spoznavali zakonitosti narave.  Naš moto »naredim, torej znam » nam je dal  priložnost, da smo spoznali naravne zakone na povsem drugačen način. Odkrivali smo marsikaj znanega in tudi mnogo novega ob eksperimentalnih postajah. Tam učiteljicam spremljevalkam ni bilo treba uporabljati besed: » Ne dotikaj se!», ampak » Več kot boš sam naredil, več si boš zapolnil.«
učiteljice Marija Cerkovnik, Nataša Mrak in Urška Beznik

Dostopnost