Starodavna delavnicaVsakoletni Dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD) želijo mladim približati kulturno dediščino z organizacijo različnih ustvarjalnih dogodkov v javnih ustanovah.

Letošnja vodilna tema so bila praznovanja. Bohinjska osnovna šola se je sklopu slovenskih in evropskih dogodkov pridružila v sodelovanju z Gorenjskim muzejem in Knjižnico Antona Tomaža Linharta Radovljica.

V torek, 29. septembra, so učenci izbirnih predmetov Verstva in etika ter Vzgoja za medije v Muzeju Tomaža Godca za vrtčevske otroke (skupina Medvedki) pripravili delavnico Starodavna praznovanja. Tematsko se je delavnica navezovala na razstavo Gorenjskega muzeja Sv. Janez Krstnik – starodavno svetišče ob Bohinjskem jezeru. Gostja delavnice je bila avtorica razstave, arheologinja Marija Ogrin, ki je otrokom na zanimiv način predstavila, kako so naši predniki praznovali nekoč.
Tako starejši kot mlajši otroci so uživali v izdelovanju predmetov, ki so jih včasih na območju Bohinja uporabljali pri obrednih praznovanjih. S svojimi spretnimi prsti so ustvarili prave umetnine – od rimskih kovancev in vrčev do fibul in nožev. Nekaj utrinkov z delavnice si lahko ogledate na oktobrski razstavi v bohinjski enoti radovljiške knjižnice.

Lucija Markelj Jensko in Marija Helena Logar

Dostopnost