Učenci 7. razredov smo se v četrtek, 10. septembra  odpravili v informacijski center TNP Bohinjka v Stari Fužini.  S pomočjo biologinj TNP – Maje in Tanje – smo spoznavali skrivnosti jezera.
Izvedeli smo, kako je naše jezero nastalo, do kod je nekoč segalo in kako lahko iz današnjega stanja  to izvemo. Voda v jezeru se zamenja 3 krat na leto, to pa vpliva na čistost vode.

Raziskovali smo obalni pas, nekateri pogumni so celo zakoračili bosi v vodo, ki je imela ta dan le dobrih 16 ⁰C. V vodi smo iskali živali in rastline, lovili smo s posebno mrežo. Izprali smo jih v kadičke in opazovali z lupami. Prav veliko nismo našli. Izvedeli smo, da je to znak, da je jezerska voda dokaj čista. Kar nekaj živali živi le na jezerskem dnu, teh nismo mogli opazovati.  V centru Bohinjka smo si zato ogledali film s podvodnimi posnetki jezera.
Ob jezeru smo opazovali različne rastline. Na sami obali raste tudi japonski dresnik, ki je zelo razširjena invazivna tujerodna vrsta v Bohinju. Zelo težko se je znebimo, ob rastlini ob jezeru v Fužinarskem zalivu pa smo videli, da je slabotna, kar pomeni, da se nekdo trudi, da bi jo pregnal.
V centru smo si ogledali razstavo o jezeru, v sobi z razgledom pa smo rešili križanko in s tem preverili, kaj smo si o jezeru zapomnili. V tej sobi nam je bilo zelo všeč, še posebej zaradi zanimivih in udobnih stolov.
Nato smo se odpravili v drugo stavbo, kjer smo v laboratoriju s pomočjo mikroskopov in lup opazovali najmanjše vodne organizme, o nekaterih pa smo si pogledali kratke filmčke.
Na naravoslovnem dnevu smo se veliko naučili o jezeru, življenju v njem in ob njem.  Tja bi radi šli še kdaj.  Imeli smo se lepo, hvala vsem, ki ste nas v centru prijazno sprejeli in nas veliko novega naučili.

(Povzeto iz poročil učencev 7. a in 7. b razreda)
Učiteljica Nežka Košnik

Dostopnost