Dobro in urejeno spanje predstavlja temelj zdravega načina življenja.

10 priporočil za zdravo spanje otrok

Spanje je nujno za naše fizično in mentalno zdravje, saj ima več ključnih funkcij v našem telesu in možganih. Tukaj je nekaj razlogov, zakaj je spanje pomembno:

Obnova telesa- Med spanjem se telo obnavlja in regenerira. Na primer, mišice se popravljajo in rastejo, tkiva se obnavljajo, rane se celijo in imunski sistem se krepi.

Konsolidacija spominov- Med spanjem možgani konsolidirajo in urejajo spomine, kar je ključno za učenje, spominjanje in obdelavo informacij.

Ponovno uravnoteženje hormonov- Med spanjem se uravnava sproščanje hormonov, kot so kortizol (stresni hormon) in leptin (hormon sitosti), kar vpliva na naše razpoloženje, apetit in energijsko ravnovesje.

Podpora duševnemu zdravju- Pomanjkanje spanja je povezano z večjim tveganjem za razvoj duševnih motenj, kot so depresija in anksioznost. Spanje igra ključno vlogo pri vzdrževanju dobrega duševnega zdravja.

Regulacija telesne temperature- Med spanjem se telo ohlaja, kar pomaga uravnavati telesno temperaturo in ohranjati optimalno delovanje različnih telesnih sistemov.

Fizična energija in vzdržljivost-Dovolj spanja je ključno za ohranjanje telesne energije in vzdržljivosti čez dan. Pomanjkanje spanja lahko privede do utrujenosti, zmanjšane pozornosti in zmanjšane sposobnosti obvladovanja telesnih naporov.

Skupno je torej spanje ključnega pomena za naše splošno dobro počutje in delovanje telesa ter uma. Zato je priporočljivo, da si vzamemo dovolj časa za kakovosten spanec vsako noč.

Vodja Zdrave šole: Maja Velički

Dostopnost