Zbiralna_akcija — povezava na letak

Zbiranje papirja in tekstila od torka do petka 2. 4. 2024 – 5. 4. 2024 od 13. do 17.ure.

Podari obleko, posadi smeko

Strokovnjaki opozarjajo, da v Sloveniji letno zavržemo kar 17.000 ton tekstila, na ekološki način pa predelamo zgolj 15% takšnega tekstila. Preostanek zavrženih oblačil konča v sežigalnici ali celo na odlagališčih. Tekstil je zaradi svoje sestave (tudi plastika) slabo razgradljiv. Pri sežigu 1 kg komunalnih odpadkov, kamor se največ odlaga tekstil, nastane 52 kg CO₂.

Z akcijo PODARI OBLEKO, POSADI SMREKO poskrbimo za ponovno uporabo oziroma predelavo oblačil, s tem pa zmanjšamo količino odloženih odpadkov in posledično količino CO₂ izpustov. 

O projektu

O PROJEKTU WEAR&SHARE: Wear&Share je mednarodni projekt, ki ga organizira podjetje v Answear. Projekt trenutno poteka v 5 državah. V vsaki državi Asnwear izbere lokalnega partnerja, ki deluje trajnostno ter si prizadeva bodisi ohranjati, bodisi saditi drevesa. V Sloveniji je Answear združil moči s podjetjem Valtex d.o.o. ter skupaj z njimi ustvaril podprojekt PODARI OBLEKO, POSADI SMREKO.

Vsaka sodelujoča šola, ki bo uspešna pri zbiranju oblačil, bo v zameno prejela sadiko smreke (ene ali več, odvnisno od zbrane količine oblačil), ki bo v zreli za proces fotosinteze v letu dni posrkalo 24 kg CO₂ iz ozračja, s čimer še dodatno pomagamo razbremeniti okolja CO₂ izpustov in skozi celoten projekt ozaveščamo osnovnošolce o pomenu zbiranja in oddajo za ponovno uporabo na primeru oblačil, ki predstavljajo 5% vseh odvrženih odpadkov.

Kam gredo oblačila?

Wear&Share deluje tako, da sodelujoči zbirajo lepo ohranjena oblačila, katerim podarimo novo življenje, na način, da:

  • jih ponovno uporabimo v slabše razvitih državah;
  • jih recikliramo in ponovno uporabimo;
  • jih ponovno uporabimo v drugih industrijah ( npr. obnovimo vlakna iz oblačil, ki niso več primerna za nošenje, ali jih uporabimo za proizvodnjo zvočno izolacijskih in izolacijskih materialov v avtomobilski industriji, npr. za avtomobilsko izolacijo).

Anže Krek

Dostopnost