V petek, 26. aprila, je na matični in podružnični šoli potekala Noč knjige, ki so se je udeležili bralci Finžgarjeve bralne značke od 1. do 9. razreda. S prireditvijo se že nekaj let pridružujemo tisočim bralcem po Sloveniji, ki z različnimi dogodki obeležijo svetovni dan knjige (23. aprila). Letošnja vseslovenska Noč knjige je bila posvečena spominu na 200-letnico smrti Valentina Vodnika in Žiga Zoisa.

Na matični šoli v Bohinjski Bistrici smo se v uvodnem programu spomnili še dveh pomembnih slovenskih literarnih ustvarjalcev – Frana Levstika in Frana Milčinskega. Najprej so nam učenci, ki so sodelovali v Erasmusovi izmenjavi v Španiji, na zanimiv način predstavili odlomek iz Martina Krpana, nato pa smo se prepustili presenečenju večera – dramski uprizoritvi Butalcev, ki so jo mojstrsko izvedli učenci Podružnične šole Ribno. Na bralno-ustvarjalnih delavnicah, ki so sledile po razredih, so nam vir navdiha predstavljale tudi misli iz knjige Mali princ in nas spodbujale k domišljiji. Na delavnicah smo med drugim ustvarjali knjižne kazalke, si ogledali film po knjižni predlogi, razvajali brbončice s sladkim presenečenjem, kovali verze ob slikah, spoznavali različne dežele s pomočjo literarnih junakov …

Tudi v Srednji vasi so učenci, ki so med šolskim letom pridno brali, za nagrado večer preživeli v šoli. V uvodnem delu smo v goste povabili učiteljico in pisateljico Jano Ivanko Arnež, ki nas je popeljala v čaroben vrt s sladkimi jagodami. V nadaljevanju večera smo si v manjših skupinah pripovedovali zgodbe in pravljice, ki so nas med letom navduševale. Vsak od nas je namreč s seboj prinesel svojo najljubšo knjigo. Tudi na podružnični šoli je bila rdeča nit večera zgodba Mali princ, ki jo je napisal Antoine de Saint – Exupery. S svojo modrostjo, preprostostjo in igrivostjo nam je bil navdih za ustvarjanje v delavnicah. Tako so učenci izdelali prelepe vrtnice, letala, backe, lisičke in planete, ki sedaj krasijo našo avlo. Večer smo zaključili s knjižnim sejmom.

Na koncu prijetnega druženja ob knjigah smo vsi skupaj ugotovili, da se knjigam ni treba bati za obstoj, saj veliko mladih še vedno z veseljem sega po njih.

Marija Helena Logar in Jožica Kašca

Dostopnost