Na zadnji šolski dan v letu 2018 smo se učenci, učitelji ter upokojeni delavci šole zbrali v šolski avli, da se pripravimo na bližajoče praznike. Ob vsem dogajanju ne gre pozabiti dogodka iz leta 1990, plebiscita, na katerem smo se državljani Slovenije enotno odločili za samostojno Slovenijo.

Učenca 6. razreda Neža Zupan in Medej Oblak sta pripovedovala zgodbo o tem, kako je prišlo do odločitve o samostojni Sloveniji. Generacijam otrok, ki danes obiskujejo šolo, je ta čas daleč, zato je treba poudariti, da gre za dobro in dolgo zgodbo, ki jo je z dejanji ustvaril slovenski narod sam. In to zgodbo si moramo večkrat pripovedovati.

Spomin na plebiscit so obudili učenci 7. razreda, ki so prikazali dogajanje na volišču, česar so se z ganjenostjo spomnili starejši gledalci. Slovesne trenutke sta odigrala tudi Neža Mencinger, ki je napisu “Slovenija, moja dežela” dodala “moja država”, ter Jon Osenjak, ki je slovesno izobesil slovensko zastavo. Po državni himni smo v en glas zapeli še tisto Avsenikovo “Slovenija, od kod lepote tvoje.”

Nataša Mrak in Nada Hodnik

Foto: Karmen Zupan

Dostopnost