Petek, 20. april, je bil na naši šoli nekaj posebnega. Učence od 1. do 9. razreda, ki so letos uspešno zaključili Finžgarjevo bralno značko – S knjigo v svet oziroma angleško bralno značko, je v večernih urah čakala nepozabna prireditev Noč knjige 2018. S tem smo se pridružili tisočim bralcem po svetu, ki so na različne načine praznovali svetovni dan knjige.

Skoraj štirideset slovenskih šol, med njimi bohinjska, se je na letošnji Noči knjige povezalo z organizacijo Amnesty International, ki po svetu deluje zato, da bi zaščitila pravice vseh ljudi. Izdali so dve sporočilno bogati knjigi: Vsi se rodimo svobodni in Pomisli (Imagine). Šestošolci so ju z besedo in pesmijo predstavili v uvodnem programu prireditve.

Ker letos zaključujemo z dvoletnim mednarodnim projektom Premagujmo ovire – brez predsodkov, je bila osrednja tema večera drugačnost v literaturi. Na ustvarjalnih delavnicah so učenci s pomočjo knjig spoznavali partnerske države v projektu Erasmus+ (Italijo, Turčijo, Romunijo) in države v sklopu projekta Evropska vas (poleg Italije še Češko in Estonijo).

Preden smo se prepustili bralno-ustvarjalnemu navdihu po učilnicah, smo se srečali še z literarnim gostom večera. Letos smo medse povabili pisatelja Francija Rogača, ki je mlajše bralce navdušil s predstavitvijo svojih pravljic o sprejemanju drugačnosti, starejši učenci pa so z zanimanjem prisluhnili njegovi razgibani življenjski poti, ki ga je prek mnogih (pre)izkušenj pripeljala do pisateljevanja.

Čestitke še enkrat vsem pridnim bralcem, ki vam je letos uspelo osvojiti bralno značko. Naj bo branje še naprej užitek in se vidimo na Noči knjige 2019!

VIDEO

Marija Helena Logar

Foto: Mojca Odar, Monika Zupanc

Dostopnost