senzorna__001Poučevanje v sodobni šoli  ni več usmerjeno samo v učenca oz. oddelek učencev. Naloga šole je ustvarjati spodbudno okolje, v katerem lahko učenci z različnimi pristopi, ustvarjanjem in povezovanjem usvajajo znanja in veščine. Da bi imeli učenci veliko priložnosti za razvijanje ustvarjalnosti in inovativnosti, moramo v šolah nameniti veliko skrb oblikovanju inovativnih učnih okolij.

Za nov učni prostor smo bogatejši tudi na naši šoli. 4. februarja smo uradno odprli vrata multisenzorne sobe, ki je nastajala dve leti. V manjšem podstrešnem prostoru je nastal prostor, kjer se bodo učenci lahko sproščali in razvijali svoje čute. Prostor vsebuje pripomočke za spodbujanje in razvijanje senzornih poti – sluh, vid, tip, vonj. Opremljen je z različnimi reflektorji in drugimi lučmi, z vodnima stolpoma z barvnimi mehurčki, fibriooptičnimi vlakni, aromatičnimi vonjavami, s ploščami z različnimi materiali, ki spodbujajo taktilne zaznave, s sproščujočo glasbo ter zvočnimi posnetki narave. Na voljo je mnogo didaktičnega materiala, ki še posebej pripomore k razvijanju določenih veščin.

Multisenzorna soba je delo naših strokovnih delavk, ki nudijo dodatno strokovno pomoč učencem s primanjkljaji na različnih področjih. Vodja projekta je pedagoginja Barbara Glavič, ki je idejno zasnovala sobo in skupaj z ostalimi strokovnimi delavkami Bojano Polajnar, Mijo Kikelj, Karmen Zupan in Mino Pavliha poskrbela, da je soba zaživela v vsej svoji čarobnosti. Za tehnično izvedbo sta bila nepogrešljiva hišnika Drago Zupanc in Bojan Pintar. Prav z njihovo ustvarjalnostjo, iznajdljivostjo in požrtvovalnostjo je uspelo prostor opremiti z znatno manjšimi finančnimi sredstvi, kot so sicer potrebna za take projekte. Sredstva sta prispevala Šolski sklad in Občina Bohinj.

Učenci, ki so sobo že obiskali, so nad njo navdušeni. Vsi ostali bodo za to imeli še mnogo priložnosti. Aktivnosti v njej bodo učitelji vključevali v pouk. Kar nekaj didaktičnih pripomočkov, ki se bodo v tem prostoru uporabljali, so učenci že izdelali, mnogo jih še bodo, saj želimo, da dajo svoj prispevek in na ta način prostor še bolj začutijo.  Trenutno na šoli poteka tudi natečaj za izbor najbolj domiselnega imena za sobo. Zaenkrat smo jo poimenovali kar soba za sproščanje. Če vas je zamikalo, da si jo ogledate, ste seveda dobrodošli. Vabljeni v četrtek, 23. marca, ko bomo imeli od 16.00 do 18.00 odprta vrata z vodenim ogledom.

Mojca Rozman, ravnateljica

Dostopnost