Učenci obeh 7. razredov so petek, 25. novembra, preživeli v Ljubljani v Cankarjevem domu. Ves prejšnji teden je tam potekal 32. Slovenski knjižni sejem.
Kulturni dan se je začel z vodenim ogledom založb, ki so razstavljale svoje proizvode, večinoma knjige. Na ogledu so učenci spoznali različne stripe, njihovi pisci pa so jim pripovedovali, kako nastane strip, koliko časa vzame risanje stripa in kateri so najbolj znani. Po ogledu je ostalo še nekaj časa za hiter nakup knjig, koledarjev …
Sledila je gledališka predstava francoskega pisatelja Julesa Verna z znanstvenofantastično temo o kapitanu Nemu, podmornici Nautilus in potovanju pod morsko gladino – 20.000 milj pod morjem. Predstava je bila zanimiva iz več vidikov, saj so se igralci zelo veliko gibali po odru, predvsem so plezali, plesali, padali, viseli … Uporabljali so tudi spletne kamere, ki so zadaj na platnu prikazovale zgodbo o Nautilusu, potovanju po svetu in kapitanu Nemu.
Za popestritev smo ob koncu kulturnega dne vsi skupaj videli še našo nekdanjo smučarsko šampionko in legendo Tino Maze, ki je skupaj z avtorjem, pisateljem Primožem Suhodolčanom, predstavljala otroško slikanico Tina in medvedja moč, v kateri je ona glavna književna junakinja.
Nataša Stare

Dostopnost