tekstilV tem tednu v šoli poleg starega papirja ponovno zbiramo tudi tekstil. V zvezi s tem bi radi pojasnili, da se na ta način zbrani tekstil ne zbira v humanitarne namene, temveč gre za ločeno zbiranje odpadkov.

Ker gre za ločeno zbiranje odpadkov, svetujemo, da oblačila, ki so lepo ohranjena in kolikor toliko “moderna” – torej taka, za katera predpostavljate, da bi jih nekdo z veseljem nosil, osebno oddate v zbirnih centrih Karitasa (na Jesenicah) in Rdečega križa (v Radovljici) ali pa jih prinesete na Izmenjevalnico, dogodek, ki bo konec tega meseca  potekal v Bohinju. V šolo oziroma v garažo šolskega kombija pa odložite ves ostali tekstil, ki ga več ne potrebujete.

To seveda od nas terja več dela, a pri zbiranju tekstila moramo ločiti humanitarni in ekološki namen. Ob tem naj omenimo, da tudi oblačila, ki se zbirajo v zabojnikih podjetja Humane, niso namenjene humanitarni pomoči. Tako zbrana oblačila se namreč zbirajo v zbirnih centrih v tujini, kjer  jih sortirajo na uporabne in neuporabne. Uporabna oblačila končajo v tako imenovanih »second hand trgovinah«, kjer prodajajo že rabljena oblačila, neuporabna pa pošljejo v reciklirne centre, kjer jih uporabijo za pridobivanje toplotne energije ali pa jih predelajo v nova oblačila. Vsekakor je veliko bolje, da oblačila, ki jih ne nosimo več, zbiramo na naši zbiralni akciji ali oddamo v zabojnike Humane  ( eden je postavljen tudi na Komunali Bohinj), kot da končajo v zabojnikih z mešanimi odpadki. Nekoliko bolj pa se bomo morali potruditi, če želimo, da bi naša oblačila dobil nekdo, ki jih potrebuje.

Vsi, ki imate doma še ohranjena oblačila in knjige in bi jih radi izmenjali, ste vabljeni, da se udeležite dveh dogodkov v organizaciji Društva mladih Bohinj:
izmenjevalnica oblačil
izmenjevalnica knjig

Dostopnost