V februarju so nas na šoli obiskali medicinski sestri iz zdravstvenega doma v Boh. Bistrici in uslužbenec Rdečega križa, ki se ukvarja s krvodajalstvom. Spoznavali smo različne vrste poškodb, kot so odrgnine, ureznine, zlomi,… Učili smo se tudi oživljanja človeka, kakšen je pravilen položaj nezavestnega ter povijanja raznih ureznin in zlomov. Dobro je, da znamo pomagati, saj je 1. Minuta pri ponesrečencu najpomembnejša. Za hude krvavitve potrebujemo tudi kri, ki jo dobimo od krvodajalcev. Član RK nam je povedal nekaj o zgodovini krvodajalstva in tudi kako poteka krvodajalstvo danes. Da bi se vse še bolj predstavljali, smo v ponedeljek, 29.2. šli v ZD in šli skozi vse, kar mora krvodajalec opraviti. Ta dan mi bo ostal v spominu in kar je najpomembnejše, od sedaj bom vedela, kako pomagati človeku, ki je s stiski in poškodovan. Natalija D.

Ta naravoslovni dan je bil poučen in zanimiv, saj zdaj vem, kako ravnati, ko nekdo potrebuje pomoč in kaj sploh je krvodajalska akcija. Anja P.

Vse skupaj je bilo super, čeprav ne prenesem preveč dobro pogleda na kri. Vsi zdaj znamo pomagati nezavestnemu, ko bomo večji, pa bomo lahko reševali življenja tudi s krvodajalstvom. Nuša P.

Všeč mi je bilo, ker smo lahko sami poskusili pravilno oživljati, Seveda smo za to imeli prav posebno lutko. Mislim, da sem se kar veliko naučila in zdaj lahko pravilno reagiram, če bi prišlo do take situacije. Več smo se pogovarjali o darovanju krvi, kako pomembno je to, zakaj to počnemo. Ko bom polnoletna, bom tudi jaz darovala kri in s tem reševala življenja. Urška N.

Izvedeli smo, da je v Sloveniji odlično povprečje krvodajalcev in da moramo (ko bomo dovolj stari) to povprečje obdržati ali ga celo zvišati. Dan je bil zanimiv, všeč mi je bilo tudi, ker so sodelovale medicinske sestre iz zdravstvenega doma Bohinj. Melisa O.

Tisto, kar še nikoli nisem poskusila, je bilo oživljanje na lutki. Tudi priprava položaja za nezavestnega mi je bila zanimiva. Pri vsem tem sem se naučila, da je treba ljudem v stiski pomagati, saj se to lahko zgodi tudi meni. Lea A.

Dostopnost