TNP -informacijska točka v čitalnici
Evropski znak kakovosti in novi eTwinning projekti

Evropski znak kakovosti in novi eTwinning projekti

Za lanskoletni eTwinning projekt z naslovom »Ali gledamo isto nebo?/Are we staring at the same sky?« je naša šola poleg Nacionalnega znaka kakovosti prvič prejela tudi Evropski znak kakovosti.

Za projekt je bilo ob podelitvi znaka kakovosti zapisano, da je pohvalno povezovanje znotraj šole, celo med dvema izbirnima predmetoma. Da je nastal uporaben končni izdelek, da so bila uporabljena primerna IKT orodja za podporo pedagoškim ciljem projekta in aktivno sodelovanje učencev. Poleg tega je opazen ustvarjalen način uporabe orodij ter vključenost učencev pri predlaganju in izbiri orodij.

Priznanja se veselimo in letos aktivno delujemo v kar treh eTwinning projektih:

  • Geologija je povsod okrog nas (izbirni predmet Raziskovanje domačega kraja),
  • Igrajmo se z glagolico (6. b razred) ter
  • Natisnite in ustvarite (3. razred).

 

Nataša Mrak

Zlato in srebrno priznanje v znanju kemije

Zlato in srebrno priznanje v znanju kemije

Zaključeno je tekmovanje v znanju kemije za Preglova priznanja, ki že tretje leto zapored poteka na 3 ravneh. Šolskega tekmovanja se je udeležilo 15 učencev iz 8. in 9. razreda. Na tem tekmovanju učenci ne dobijo priznanja, le najboljši se lahko udeležijo regijskega tekmovanja, ki je bilo letos v Radovljici. Na to tekmovanje so se uvrstili Manca Ravnik in Ana Rožič iz 8. razreda, iz 9. razreda pa Ahac Medja, Tomaž Cvetek in Eva Colja Obiako. Vsi našteti učenci so dobitniki bronastega priznanja.

Na državno tekmovanje, ki je bilo na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, pa sta se uvrstili Eva Colja Obiako in Ana Rožič. Eva je dobitnica srebrnega Preglovega priznanja, Ana pa dobitnica zlatega Preglovega priznanja.

Vsem učencem iskreno čestitam, saj so vsi pokazali izjemno znanje. Naloge so vsako leto težje, strukturirane. Učenec mora poleg znanja kemije, pokazati tudi znanje drugih naravoslovnih predmetov in biti splošno zelo dobro razgledan.

Mentorica: Urška Beznik

 

Obisk  kmetije

Obisk  kmetije

Skupina učencev, ki obiskuje izbirni predmet kmetijska dela in skupina nadarjenih učencev je obiskala modernizirano, mehanizirano in vzorno urejeno konvencionalno kmetijo Černivec v Zgornjih Jaršah. Na kmetijo se je priženil naš bivši učenec Jernej Ličef, ki nam je kmetijo z veseljem in ponosom razkazal.
 Na kmetiji so zaposleni 4 družinski člani. Z veseljem pa pomagajo že 3 majhne Jernejeve hčerke. Začutili smo, da vsi delajo z veseljem in ljubeznijo in da živali v hlevih, niso le številke.
Ukvarjajo se s pridelavo mleka. V popolnoma novem hlevu imajo krave molznic, ki dajo v povprečju 4500l mleka dnevno. Molža poteka s pomočjo 3 robotov. Hlev je zračen, čist, ima primerno temperaturo, za kar skrbi vremenska postaja na strehi hleva. Krave imajo vse potrebno udobje, od porodnih boksov, mehkih ležišč, krtač, ki olajšajo srbenje, zaradi izgube dlak in seveda skrbno načrtovan krmni obrok.  Sami pridelajo ječmen, koruzo, pšenico in travnato silažo, ki jo hranijo v koritastih silosih. V hlevu smo srečali robota, ki skrbi za krmo, da je le ta dosegljiva kravam in robota, ki skrbi za čiščenje rešetk.  Prostor za teleta je skrbno urejen. Na kmetiji je bilo ob našem obisku več kot 20 telet, najmlajši je bil star le 2 uri. Kmetija ima več traktorjev in drugih strojev, ki jih potrebujejo za delo na polju in njivah. Ker imajo vse polje na ravnem, so to ogromni stroji, ki jih v Bohinju redko vidimo. Presenetilo nas je tudi to, da so vsi stroji pod streho in da so res izjemno čisti.

Učiteljica Urška Beznik

Obisk sirarne v Srednji vasi

Z učenci izbirnega predmeta kmetijska dela smo obiskali lepo prenovljeno družinsko Sirarno v Srednji vasi. Iz skoraj zapuščene sirarne, v katero je vozilo mleko ogromno bohinjskih kmetov, je nastala sodobno opremljena in modernizirana sirarna, za katero skrbijo že tri generacije družine Cvetek. V lanskem in letošnjem letu so sirarno temeljito prenovili, zato je ročnega dela manj, več pa strojnega in računalniškega.
Sprejela nas je Marija Cvetek. Delo in potek predelave od sprejema do končnih izdelkov, pa sta nam predstavila sinova Aljaž in Tomaž. Mleko, ki ga predelajo v mlečne izdelke je bohinjsko, zato imajo njihovi izdelki certifikat »bohinjsko«.  Poleg znanih izdelkov maslo, jogurt, kefir, mohant, kislo mleko, sladka in kisla smetana, planšarski sir in bohinjski sir, letos začenjajo s proizvodnjo novih izdelkov, ki jih še ni na trgu. Enega smo mi že poskusili in bili z njim zelo zadovoljni.

Učiteljica Urška Beznik

Arhivi

Dostopnost