TNP -informacijska točka v čitalnici
Popel’ se

Popel’ se

V četrtek, 11. 5. 2023 smo se s projektom Turizmu pomaga lastna glava udeležili zaključne turistične tržnice v Športni dvorani Medvode. Na tržnici so se predstavile šole, ki so bile najboljše pri izdelavi turistične naloge, tržnice in promoviranju svoje ideje. Učenci so s tem pridobili nove zamisli in izkušnje na področju promotorstva. Mi smo se ponovno smo se predstavili s turistično nalogo Popel’ se. Svojo stojnico in promocijo smo za ta dogodeg tudi nadgradili.

Eva Vavroš, vodja projekta TPLG

Po pručke v Škofjo Loko

Po pručke v Škofjo Loko

V torek, 16. maja smo se z učenci 6. razredov odpeljali v Škofjo Loko na Srednjo šolo za lesarstvo. Predstavili so nam poklice za katere se lahko tam izšolajo. Učenci so še izdelali vsak svojo pručko in ob tem spoznali nekaj novih postopkov obdelave lesa in si ogledali stroje in naprave v delavnici. Za zaključek dneva pa smo se odpravili v staro mestno jedro in se posladkali s sladoledom.

Monika Zupanc

Fotografije: Nataša Mrak, Marta Volf Trojer

Medobčinsko tekmovanje v kraljici športov

Medobčinsko tekmovanje v kraljici športov

Atletika je z bogastvom temeljnih gibalnih vsebin še vedno kraljica športov. Spremembe so včasih dobrodošle in nobeden od naših nadobudnih atletov ni imel nič proti, da smo se tokrat na medobčinsko tekmovanje odpeljali v Radovljico. Tam imajo poleg OŠ Antona Tomaža Linharta zelo lep atletski stadion, ki omogoča super izvedbo tekmovanj te vrste. Kar 45 učenk in učencev je zastopalo našo šolo. Nekateri so imeli visoke cilje, drugi so odšli »pridobivati izkušnje«, prav vsi pa so se v svojih nastopih potrudili po svojih najboljših močeh. Torek, 9. maja, je bil zato pravi mali praznik športa.

Ker je šlo za tekmovanje, so bili na koncu najbolj v ospredju tisti, ki jim je uspelo priti na zmagovalni oder, teh pa ni bilo tako malo. Med starejšimi učenci sta uspela zmagati Marcel Preželj v teku na 60m in Neja Jakopič v suvanju krogle. Drugi mesti sta si na 60m pritekla Tim Korošec in Iza Klešnik, z odličnim metom prek 60m, pa je do drugega mesta prišel tudi Til Holzbauer v metu žvižgača. Tretja mesta so osvojili Gaber Jurković in Zala Medja v skoku v daljino, Julija Jeklar v skoku v višino in Žiga Žmitek v suvanju krogle.

Tudi mlajši učenci so imeli uspešen dan. Na drugo mesto je skočila Nika Rink v skoku v daljino, kot brzovlak pa je na 300m tekla Manca Cesar in bila, tako kot svoja kolegica, prav tako druga.

Za piko na i so v zadnji in morda tudi najbolj prestižni disciplini dneva poskrbeli naši fantje, ki so v štafeti 4x100m zmagali. Nastopili so v postavi Marcel Preželj, Jure Zakrajšek, Gaber Jurković in Tim Korošec.

Ne dvomimo, da se bodo naši učenci in učenke odlično odrezali tudi na regijskem tekmovanju, ki bo potekalo v torek, 23. maja, na atletskem stadionu v Kranju. Pesti za naše super športnike lahko držite že sedaj.

Vsem učencem in učenkam iskreno čestitamo!

Avtor besedila in slik: Nejc Pogačnik

Delavnica o tradicionalni gradnji

Delavnica o tradicionalni gradnji

V sodelovanju z Triglavskim narodnim parkom in Šolo prenove, so imeli učenci izbirnega predmeta Kulturna dediščina in načini življenja delavnico o trajnostni gradnji. Ob bogatem slikovnem materialu jim je etnologinja Tina Komac predstavila bogastvo raznolikosti kulturne krajine tega območja. Učenci so spoznali, kakšen je bil način gradnje v preteklosti in katere materiale so uporabljali pri gradnji. V drugem delu pa je ga. Maja Štembal Capuder iz Šole prenove predstavila različne materiale, tako naravne kot umetne, ki so jih uporabljali pri gradnji. Učenci so se preizkusili v poznavanju le teh, nato pa so izdelali suhi zid, iz prodnikov in skrilavca. Ker znanja in spretnosti o tradicionalnem graditeljstvu vedno bolj izginjajo in tonejo v pozabo, so tovrstne delavnice pomembne predvsem zato, da mlade ozaveščajo in morda tudi navdušujejo za poklice, ki počasi izginjajo.

učiteljica Lucija Markelj Jensko

Arhivi

Dostopnost