TNP -informacijska točka v čitalnici
Energijske pijače niso za otroke in mladostnike

Energijske pijače niso za otroke in mladostnike

V šoli opažamo na uživanje energijskih pijač. Priporočamo vam, da si skupaj z otrokom preberete nekaj smernic na spodnjih povezavah.

Nacionalni inštitut za javno zdravje v partnerstvu z Ministrstvom za zdravje, s številnimi drugimi strokovnimi, športnimi in mladinskimi organizacijami nadaljuje z akcijo osveščanja “DO DOBRE ENERGIJE BREZ ENERGIJSKIH PIJAČ”. Z njo se opozarja, da tovrstne pijače niso primerne za otroke in mladostnike. Z njo želimo znižati porabo energijskih pijač in opozoriti na zdrave alternative.

Za moč in energijo potrebujemo predvsem uravnoteženo prehrano, redno gibanje in kakovosten spanec. Pomembno pa je tudi, da otroke in mladostnike naučimo kritičnega vrednotenja informacij, ki nas obdajajo.

Na spletni strani NIJZ je objavljen priročnik Energijske pijače v rokah otrok in mladostnikov – gre za priročnik s ključnimi informacijami o energijskih pijačah in usmeritvami za pogovor z mladimi: https://nijz.si/publikacije/energijske-pijace-v-rokah-otrok-in-mladostnikov/.

Več si lahko preberete na povezavi:
https://www.gov.si/novice/2024-03-11-do-dobre-energije-brez-energijskih-pijac/

Maja Velički

 

 

 

Noč geografije 2024

Noč geografije 2024

V petek, 5. 4. 2024, zvečer smo z učenci bohinjske šole obeležili Noč geografije, ki vključuje geografske dogodke po vsem svetu.

Letos smo gostovali (izvajali delavnice in spali) v Informacijskem središču Triglavskega narodnega parka – Bohinjki, v Stari Fužini. Skozi različne dejavnosti in čutila smo spoznavali države sveta. Pripravljali smo tajske, italijanske in grške jedi, se zavrteli v ritmih grškega sirtakija in spoznavali svet mladih španskih nogometašev v filmu Llenos de gracia.

S svojim predavanjem o naravoslovni fotografiji nas je skozi čarobne kotičke Triglavskega narodnega parka popeljal zanimiv gost –  geolog Aleš Zdešar, zaposlen v TNP.

Triglavskemu narodnemu parku se zahvaljujemo za možnost gostovanja v Bohinjki, za prijazen sprejem gospe Majdi Odar, Alešu Zdešarju pa za čarobno fotografsko potovanje.

Več naj povejo fotografije in VIDEO, za recepte pa povprašajte kuharske mojstre.

Nataša Mrak, Monika Zupanc, Lucija Markelj Jensko, Nina Kožar Mencinger

Občinski kulturni praznik

Občinski kulturni praznik

V torek, 26. 3., so učenci gledališkega krožka pripravili prireditev ob občinskem kulturnem prazniku. Gledalce sta planinca popeljali po poti slovenske književnosti. Srečala sta Janeza Mencingerja, ki jima je pripovedoval o tem, kdo lahko postane pisatelj, pa lepo Vido, ki jima je o svojem življenju pripovedovala ob točki s sencami. Krjavelj jima je povedal, kako je hudiča presekal na pol. O gradnji železnice in ljubezenskih težavah sta izvedela iz pesmi Železna cesta, naučila pa sta se tudi, da otroci razumejo nekatere stvari šele, ko odrastejo, kot pravi Tone Partljič. 

Šolski pevski zbori so nas popeljali v Prešernovo Vrbo, zapeli so nam o Čuku na palici in nam naročili: Ne bodi kot drugi.

Anita Zupanc

foto: Mojca Rozman

Izbirni predmeti za naslednje šolsko leto

Izbirni predmeti za naslednje šolsko leto

Spoštovani učenci in starši,

poleg obveznih predmetov osnovna šola izvaja pouk obveznih izbirnih predmetov za učence 7., 8. in 9. razreda in pouk neobveznih izbirnih predmetov za učence od 4. do 9. razreda.

Vsebina obveznih izbirnih predmetov je predstavljena v publikaciji Izbirni predmeti (obvezni), vsebina neobveznih izbirnih predmetov pa v publikaciji Izbirni predmeti (neobvezni)Podrobnejši učni načrti predmetov pa so objavljeni na spletnih straneh Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport RS.

Zakon o osnovni šoli določa:

  • Učenec 7., 8. in 9. razreda mora izbrati dve uri pouka OBVEZNIH izbirnih predmetov (lahko tudi 3, če s tem soglašajo njegovi starši). Izbirni predmeti se ocenjujejo. Učenec lahko napreduje le, če ima pozitivno zaključene ocene pri vseh predmetih, tudi pri izbirnih.
  • Učenec od 4. do 9. razreda lahko dodatno izbere še dve uri pouka NEOBVEZNIH izbirnih predmetov. Gre za neobvezne predmete in jih učenec lahko tudi ne izbere. O tej možnosti naj razmislijo predvsem tisti, ki so vsebinsko ali časovno obremenjeni oz. preobremenjeni že z rednim poukom. Za učence, ki se bodo odločili in bodo obiskovali neobvezni izbirni predmet, bo obiskovanje predmeta obvezno, prav tako bo ocena enakovredna ostalim ocenam.
  • Učenec, ki obiskuje glasbeno šolo z javno veljavnim programom, je lahko oproščen obiskovanja obveznih izbirnih predmetov v celoti ali eno uro tedensko. V tem primeru starši izpolnijo Vlogo za oprostitev sodelovanja pri izbirnih predmetih. To vlogo prinesejo učenci razredniku v šolo.

Na osnovi prijav bomo oblikovali skupine izbirnih predmetov za naslednje šolsko leto, vendar bomo izvajali le tiste, za katere bo prijavljeno zadostno število učencev v skladu z veljavno zakonodajo. Ker so neobvezni izbirni predmeti del razširjenega programa šole, se lahko izvajajo izven rednega pouka (7. ali 8. šolsko uro).

Izbirne   (obvezne in neobvezne)  predmete boste izbirali na portalu LOPOLIS. Izbiranje predmetov bo potekalo elektronsko  od 3. aprila  do  15. aprila 2024.

Mojca Rozman, ravnateljica

Zbiralna akcija papirja in tekstila

Zbiralna akcija papirja in tekstila

Zbiralna_akcija — povezava na letak

Zbiranje papirja in tekstila od torka do petka 2. 4. 2024 – 5. 4. 2024 od 13. do 17.ure.

Podari obleko, posadi smeko

Strokovnjaki opozarjajo, da v Sloveniji letno zavržemo kar 17.000 ton tekstila, na ekološki način pa predelamo zgolj 15% takšnega tekstila. Preostanek zavrženih oblačil konča v sežigalnici ali celo na odlagališčih. Tekstil je zaradi svoje sestave (tudi plastika) slabo razgradljiv. Pri sežigu 1 kg komunalnih odpadkov, kamor se največ odlaga tekstil, nastane 52 kg CO₂.

Z akcijo PODARI OBLEKO, POSADI SMREKO poskrbimo za ponovno uporabo oziroma predelavo oblačil, s tem pa zmanjšamo količino odloženih odpadkov in posledično količino CO₂ izpustov. 

O projektu

O PROJEKTU WEAR&SHARE: Wear&Share je mednarodni projekt, ki ga organizira podjetje v Answear. Projekt trenutno poteka v 5 državah. V vsaki državi Asnwear izbere lokalnega partnerja, ki deluje trajnostno ter si prizadeva bodisi ohranjati, bodisi saditi drevesa. V Sloveniji je Answear združil moči s podjetjem Valtex d.o.o. ter skupaj z njimi ustvaril podprojekt PODARI OBLEKO, POSADI SMREKO.

Vsaka sodelujoča šola, ki bo uspešna pri zbiranju oblačil, bo v zameno prejela sadiko smreke (ene ali več, odvnisno od zbrane količine oblačil), ki bo v zreli za proces fotosinteze v letu dni posrkalo 24 kg CO₂ iz ozračja, s čimer še dodatno pomagamo razbremeniti okolja CO₂ izpustov in skozi celoten projekt ozaveščamo osnovnošolce o pomenu zbiranja in oddajo za ponovno uporabo na primeru oblačil, ki predstavljajo 5% vseh odvrženih odpadkov.

Kam gredo oblačila?

Wear&Share deluje tako, da sodelujoči zbirajo lepo ohranjena oblačila, katerim podarimo novo življenje, na način, da:

  • jih ponovno uporabimo v slabše razvitih državah;
  • jih recikliramo in ponovno uporabimo;
  • jih ponovno uporabimo v drugih industrijah ( npr. obnovimo vlakna iz oblačil, ki niso več primerna za nošenje, ali jih uporabimo za proizvodnjo zvočno izolacijskih in izolacijskih materialov v avtomobilski industriji, npr. za avtomobilsko izolacijo).

Anže Krek

Arhivi

Dostopnost