Regijsko tekmovanje za Zlato kuhalnico
V sredo, 9. 10. 2024, je na Srednji gostinski in turistični šoli Radovljica potekalo regijsko tekmovanje »Zlata kuhalnica«.
Našo šolo so zelo uspešno zastopali sedmošolka Niki Jensterle in devetošolci Hana Debelak, Daša Gumzej in Adam Vončina.
Na tekmovanju so se naši učenci kot ekipa z najvišjim številom doseženih točk in doseženim zlatim priznanjem na regijskem tekmovanju, uspeli uvrstiti na državno tekmovanje »Zlata kuhalnica«, ki bo potekalo 18. novembra v Laškem, v okviru Gostinsko turističnega zbora Slovenije.
Letošnje izbrane jedi so bile topla predjed funšterc, piščančja obara z žitnim vložkom in hladni napitek na osnovi mešanic kavnih nadomestkov (Divka, Proja…). Izbrane jedi so vsako leto značilne za regijo, v kateri tisto leto poteka Gostinsko turistični zbor Slovenije. Ker je funšterc mnogim nepoznana jed, naj pojasnim, da se jedi reče tudi knapovsko sonce, gre pa za jajčno jed, ki so jo pripravljali rudarjem.
Glavna pravila tekmovanja so, da kuharsko ekipo na tekmovanju sestavljajo 4 člani, ki v 60 minutah skuhajo izbrane jedi za 6 oseb, pred tem imajo 10 minut časa za pripravo in na koncu 10 minut za pospravljanje. Ocenjujejo se recepti, mise en place, mehanski in toplotni postopki priprave jedi, izgled in okus, serviranje jedi in njihova predstavitev.
Jedi, ki so jih skuhali naši učenci so:
- funšterc z ocvirki, zelenjavo in zeliščno skuto
- piščančjo obaro z gomoljno zelenjavo in drobnjakovimi žličniki
- belo ledeno žitno kavo z lešnikovim sladoledom in mlečno peno.
Priprave so bile kar zahtevne, saj so učenci po pouku, enkrat tudi na soboto, ostajali v gospodinjski učilnici in se soočali z ogromno navodili, popravki, preizkušanji okusov, razmisleki, dvomi in na koncu vsakič z goro nepomite posode.
Vsem štirim učencem, ki so neverjetno dobro sodelovali med seboj, bili sproščeni, komunikativni na tekmovanju in poskrbeli za res dobro pospravljeno delovno mesto, iskrene čestitke!
Mentorica Nina Kožar Mencinger