Včeraj se je začel Teden otroka, program Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki se vsako leto začne na prvi ponedeljek v oktobru in traja do nedelje istega tedna. Letošnji, že 70. Teden otroka, bo tako potekal do nedelje, 13. oktobra.

Tema tega tedna je Otrok, nepopisan list. “Ob tej priložnosti smo se vprašali: ali lahko najdemo kakšne vzporednice med otroštvom nekoč in danes? Na prvi pogled bi rekli, da težko; toliko se je spremenilo – tehnologija, način vzgoje, tempo življenja. Edino, kar ostaja enako, je samo bistvo biti otrok,” so zapisali na Zvezi prijateljev mladine Slovenije.

“Vsak otrok se rodi kot nepopisan list, vendar je njegovo odraščanje neločljivo povezano s časom, v katerem živi, pa tudi z vzgojo, šolskim sistemom, družbo in okoljem, ki ga obkroža. Kljub temu pa osnovne potrebe otrok skozi desetletja ostajajo nespremenjene. Vsi otroci, ne glede na čas in prostor, potrebujejo ljubezen, občutek varnosti, topel in zdrav dom. Potrebujejo igro, znanje, druženje z vrstniki, spodbudo, oporo, pomoč ter priložnosti za razvoj svojih talentov in interesov.”

Vsako leto ob Tednu otroka pripravijo tudi poslanico. Avtorica letošnje poslanice in ambasadorka Tedna otroka 2024 je Nika Gradišek, študentka sociologije in anglistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani, pesnica, novinarka, turistična vodička, ljubiteljska debaterka, glasbenica in igralka.

Na naši šoli smo včeraj teden začeli z odlično predstavo akrobatske skupine Dunking Devils. Danes so predstavniki šolske skupnosti odšli na obisk na Občinsko upravo, od srede do petka popoldan pa bomo na željo otrok organizirali nekaj delavnic. Nekaj učencev bo sodelovalo na likovnem ali literarnem tečaju. Utrinke vsega dogajanja si boste lahko ogledali naslednji teden.

V tem tednu in tudi sicer vam želimo veliko lepih trenutkov z vašimi otroki.

 

Mentorici šolske skupnosti Ana M. Sodja in Nataša Stare

Dostopnost