Projekt o miru
Osmošolci uspešno na ferati

Osmošolci uspešno na ferati

Učenci 8. razreda, ki obiskujejo planinski krožek, so se v sredo, 18. septembra podali na nepozabno avanturo v svet plezanja. Podali so se na ferato Grančišče, ki se nahaja nad Mojstrano. Za nekatere je bil to prvi stik z ferato, vendar so kljub začetnim tremam in spoštovanju do višine premagali strah in pokazali izjemno vztrajnost. Planinski izlet na ferato Grančišče je bil pravi preizkus poguma, vztrajnosti in sodelovanja, kar je učencem prineslo ne le fizično zadovoljstvo, ampak tudi izjemen občutek dosežka.

Čestitke vsem udeležencem za uspešno opravljeno plezalno dogodivščino!

Monika Zupanc

Foto: Mojca Odar, Monika Zupanc

Policijska postaja Bled z drugošolci

Policijska postaja Bled z drugošolci

Včerajšnji sončni ponedeljek smo drugošolci izkoristili za obisk policijske postaje na Bledu. Policista sta nam predstavila poklic policista in nam razkazala prostore policijske postaje. Pokukali smo v policijsko vozilo, nekateri pa so se preizkusili tudi na testu alkoholiziranosti. Z učiteljicami smo se sprehodili po Bledu in si od blizu pogledali semaforizirano križišče ter prometne znake v okolici. Še vedno velja, da kot pešci uporabljamo rumeno rutico, pred prečkanjem ceste dobro pogledamo levo in desno, nato pa z dvigom leve roke opozorimo nase.

Preživeli smo krasno dopoldne, za kar se zahvaljujemo tudi policistoma.

Tjaša Krkoč

1

Slika 1 of 10

Obisk planine Zajavornik

Obisk planine Zajavornik

Učenci izbirnega predmeta kmetijska dela smo v prelepem sobotnem dnevu spoznavali planinsko pašništvo in se praktično preizkusili v izdelavi sira na tradicionalen način. Koristili smo brezplačen avtobusni prevoz iz Bohinjske Bistrice do Goreljka, od tam pa šli peš do planine. Vmes smo našli še nekaj lisičk. Na planini nas je sprejel predsednik agrarne skupnosti, trenutno tudi sirar, Ciril Strgar in majerica Jerca Zaverl, ki poleg molže in izdelave mlečnih izdelkov, skrbi tudi za obiskovalce planine. Ponuja raznovrstne okusne jedi, narezke, mlečne izdelke, domač kruh in peciva. Del tega smo preizkusili tudi mi in bili nad okusi in postrežbo navdušeni.

Učiteljica Urška Beznik

Slika skupine

Slika 1 of 21

Obisk ekološke kmetije na Nomenju

Obisk ekološke kmetije na Nomenju

Skupina učencev, ki obiskuje izbirni predmet kmetijska dela in obdelava gradiv, je v ponedeljek obiskala ekološko kmetijo Pr Kristan. Gostiteljica Jožica nas je odpeljala na pašnik AS Nomenj, Log, Lepence, Bitnje, kjer se pasejo konji in govedo kmetov iz omenjenih vasi.

Obiskali smo tudi njen ekološki nasad malin in si pripravili domač malinov jogurt.

Obisk je potekal v okviru projekta Vzpostavitev eko regije BOJA, kjer učencem promoviramo in predstavimo zdravo, lokalno pridelano hrano, jih ozaveščamo o načinu pridelave hrane na naravi najbolj prijazen način brez kemičnih dodatkov in predstavljamo kratke dobavne verige od eko kmetije do šole oziroma od vil do vilic. Maline omenjene kmetije uživamo tudi v šoli.

Učiteljica Urška Beznik

eko kmetija na Nomenju

Slika 1 of 12

Seminar o evropski kulturni dediščini

Seminar o evropski kulturni dediščini

Seminar v sklopu Erasmusovega projekta Skupaj zmoremo več je potekal v mestu Soverato v Kalabriji v organizaciji združenja Jump Association –  Associazione Jump. Učenje je potekalo  tako v učilnici kot zunaj, kjer smo imeli priložnost spoznavati njihove naravne in kulturne znamenitosti. S Kalabrijo nas, Bohinjce, povezuje pomemben del naše zgodovine – obdobje fužinarstva oziroma železarstva. Baron Žiga Zois je dal od tam pripeljati izkušene ljudi, ki so bili vešči tovrstnih opravil – oblikovanja izdelkov iz železa. Na to obdobje nas še vedno spominjajo nekateri priimki. Dediščina je pomembna z različnih vidikov: skozi razumevanje jo bomo znali prav ceniti, ob zavedanju njene vrednosti si jo želimo ohranjati, ob tem se učimo uživati v različnih oblikah te dediščine, kar nam vedno znova zbuja željo po razumevanju le-te. Tematsko se povezuje z različnimi šolskimi predmeti – zgodovino, geografijo, jezikoslovnimi in naravoslovnimi predmeti … Mesto Soverato je močno zaznamovano z begunstvom, v preteklosti so se ljudje izseljevali zaradi dela. Potomci se vračajo – nekateri za stalno, drugi na obiske. Zdaj pa se soočajo s prihodom beguncev od drugod. Nekatere so naselili v bližnje že skoraj izpraznjene vasi. Eno od značilnih lepih srednjeveških mest v bližini, ki se žal prazni, je Davoli.  V bližini je tudi arheološki park Scolacium park.

Poleg kulturne dediščine je v ospredju našega projekta tudi branje. Zato je organizator pripravil tudi dejavnosti, ki predstavljajo motivacijo za branje. Spoznali smo interaktivno platformo knjižnih napovednikov https://europeanbooktrailers.eu/, na katero bodo lahko vsebino prispevali tudi naši učenci s svojimi mentorji ter tako povečevali skupnost bralcev različnih držav in medsebojno spoznavali, kaj berejo vrstniki drugod. Hkrati pa bomo drugim predstavili naše zanimive zgodbe in pisatelje. V oktobru bomo imeli mentorji prvo srečanje na daljavo, kjer se bomo poleg vsebine seznanili še s tehničnimi napotki delovanja platforme. Na ta način ostajamo povezani še naprej.

Urška Repinc

cerkev

Slika 1 of 7

Arhivi

Dostopnost