V sredini meseca marca ljubitelji matematike in števila PI (označeno z malo grško črko π) praznujemo, saj je 14. 3. (v angleškem zapisu 3.14) mednarodni dan števila PI. Število PI je iracionalno število, ki ga ne moremo zapisati z ulomkom in ima neskončno število neponavljajočih se decimalnih mest. Zato je še posebej čarobno in predstavlja svojevrsten izziv matematikom po celem svetu.

Od leta 2021 poznamo več kot 62 bilijonov decimalk tega števila. Številka je res ogromna in si jo prav težko predstavljamo. Pa vendarle, če bi vse te znane decimalke števila PI natisnili na A4 liste s pisavo velikosti 12 ter jih zvezali v knjige s 1000 stranmi, bi imela taka knjiga toliko delov, da bi vsak Slovenec dobil 7 knjig in še bi jih malo ostalo. Če pa bi se opogumili in bi želeli vse te decimalke prebrati, bi za to porabili kar 199 tisoč let, pa čeprav bi nam ena decimalka vzela le eno desetinko sekunde. Sedaj vemo zakaj je število PI tako posebno, da si zasluži prav svoj dan.  

Tudi učiteljice matematike smo, skupaj z učenci, praznovale in pripravile različne aktivnosti za učence. Nekatere si lahko pogledat v galeriji. Učencem pa smo postavile prav poseben izziv in jih spodbudile, da se nekaj decimalk tudi sami poskusijo naučiti na pamet. Izziv so učenci odlično sprejeli in se odločno podali v recitacijo decimalk števila PI. Največ decimalk, kar 140, je povedala Julija Jeklar, Neža Habjan jih zna 120 in Sara Koren pa 100. Če boste kdaj v dilemi, kolikšna je vrednost števila PI, predlagamo, da Julijo, Nežo in Saro pocukate za rokav in dekleta vam bodo iz rokava stresla vsaj 100 decimalk. Učiteljice matematike pa smo bile nad njihovo recitacijo enostavno navdušene in smo učenkam iskreno čestitale. 

Dostopnost