Mesec november je mesec preprečevanja različnih oblik zasvojenosti. Na naši šoli smo se odločili, da se odzovemo akciji NIJZ- ja (Nacionalni inštitut za javno zdravje), dan brez telefona.
Ta dan bomo preživili z bližnjimi v pogovoru, skupnih aktivnostih, kot so športne aktivnosti, druženje, sprehodi ali pa bomo čas porabili za hobije in stvari, ki jih radi počnemo. V zadnjem desetletju se pojavljajo v zvezi z uporabo telefona tudi raziskave, ki ugotavljajo, da je ljudi strah ali doživijo celo panični napad ali hudo stisko, ko ugotovijo, da so pozabili ali izgubili svoj telefon (»nomofobija«). V primeru hujših težav se to lahko odrazi tudi v motnjah spanja in stalni potrebi po uporabi mobitela in nezmožnosti kontroliranja teh impulzov. Da do tega ne bi prišlo, je potrebno naše življenje uravnotežiti in preživeti dovolj časa z ljudmi, biti fizično aktivni in početi stvari, ki niso povezane s tehnologijami, nas veselijo in zanimajo.
Telefon bomo odklopili in v šolo prišli brez njega v sredo, 4. decembra 2019. Dobrodošli v akciji tudi starši in sorodniki.
Vodja zdrave šole, Maja Velički

Dostopnost