Od 16. do 18. 9. 2024 smo se predstavniki naše šole udeležili sledenja na delu (Job Shadowing) v Mytiliniju na grškem otoku Lesbos. V Erasmusovem projektu namreč sodelujemo s partnersko osnovno šolo Ippeos, ki jo obiskuje 60 učencev od 1. do 6. razreda. Dobrodošlico so nam izrekli ravnatelji oziroma predstavniki šestih šol iste regije, ki sodelujejo v t. i. konzorciju na področju izvajanja mednarodnih projektov. 

Najprej smo se seznanili z grškim izobraževalnim sistemom. Pri njih je obvezno 11-letno šolanje (od 4. do 15. leta). Po enem letu predšolskega programa otroci obiskujejo osnovno šolo od 1. do 6. razreda. Nato sledijo tri leta nižjega srednjega izobraževanja. Zatem se učenci lahko odločijo za triletno splošno ali poklicno šolanje, izobraževanje pa lahko nadaljujejo na univerzi oziroma višjih šolah. Posebnost šol na Lesbosu je, da med seboj tesno sodelujejo na različnih ravneh in področjih šolanja. Zaradi specifične geografske lege je namreč to eden od pogojev uspešnega izobraževalnega procesa. V osnovnošolskem kurikulumu je velik poudarek na razvijanju jezikovnih zmožnosti (tudi s pomočjo bogate mitologije), krepitvi državljanske vzgoje,  ohranjanju kulturne dediščine in razvijanju digitalnih kompetenc. Te cilje v zadnjih letih uresničujejo tudi prek dejavnosti projektov Erasmus+ in eTwinning, kar smo si lahko ogledali tudi pri samem pouku.

Otoške šole se srečujejo z različnimi izzivi, med drugim z vključevanjem otrok beguncev v redno izobraževanje. Pri ostalih učencih in prek njih tudi pri otoških prebivalcih učitelji želijo z različnimi dejavnostmi razvijati empatijo do begunskih otrok. 

Poleg partnerske osnovne šole smo v Mytiliniju  obiskali še t. i. nižjo in višjo srednjo šolo (za učence od 12. do 18. leta). Šola ima okrog 100 učencev; učne skupine so majhne, kar predstavlja prednost pri učenju oz. poučevanju. Grška vlada šol ne zapira kljub manjšemu številu učencev, saj na tak način zadržijo mlade v svojem kraju in na otokih. 

Tretja šola, ki smo jo obiskali, je bila poklicna oz. tehnična srednja šola z 800 učenci. Šola je na otoku znana po pestrosti poklicnih smeri,  strokovni razvitosti laboratorijev in praktičnem pouku, sodelujejo pa tudi z različnimi univerzami in podjetji.

Z izmenjavo medsebojnih učnih izkušenj bomo s partnersko grško šolo nadaljevali tudi po našem obisku, prek eTwinninga pa bodo z grškimi vrstniki sodelovali tudi bohinjski učenci. 

Urška Repinc, Helena Markelj, Lucija Markelj Jensko in Marija Helena Logar

20240918_100411

Slika 14 of 17

Dostopnost