Aktivna hoja v šolo peš, s kolesom ali skirojem otrokom zagotavlja vsakodnevno telesno dejavnost in pozitivno vpliva na njihovo zdravje in dobro počutje. Prispeva tudi k razvoju zdravih življenjskih in potovalnih navad. Raziskave dokazujejo, da se te v večji meri ohranjajo pri posameznikih, ki so kot otroci v šolo potovali aktivno, kot pri tistih, ki so jih vozil z avtomobilom. Aktivna in samostojna hoja v šolo spodbujata tudi otrokov osebnostni in socialni razvoj, prispevata k povezovanju z drugimi v lokalnem prostoru in prometu ter krepita razvoj samostojnosti, odgovornosti in samozavesti.

Ker se trudimo biti ZDRAVA šola, bomo tudi letos od 16. do 27. septembra 2024, v sodelovanju z Občino Bohinj zopet pristopili k projektu Trajnostne mobilnosti. Zato vabimo vse učence in njihove starše, da naslednjih 14 dni v šolo prihajate na trajnostne načine, torej peš, s kolesi, skiroji ali z javnim prevozom. V šoli bomo v ta namen beležili trajnostne načine prihodov vseh učencev od 1. – 9. razreda, vsak pa bo dobil tudi vozovnico, ki jo bo sproti izpolnjeval. V sklopu projekta se bo odvila tudi akcija Pešbus, ki je namenjena predvsem učencem 1. triade iz OŠ Bohinjska Bistrica in podružnice Srednja vas. Pripravili smo tudi vozni red in proge Pešbusa, ki si jih lahko ogledate v spodnjih priponkah, starši mlajših učencev pa ste jih prejeli tudi v sporočilih. V kolikor bi bili v naslednjih dveh tednih kot spremljevalec pripravljeni spremljati otroke na Pešbusu, nam to lahko sporočite na e-naslov natasa.fujs@obcina.bohinj.si.

Poleg že zgoraj omenjenih aktivnosti smo v poletnih mesecih s pomočjo sredstev Ministrstva za okolje, prostor in energijo – Sklad za podnebne spremembe ter s pomočjo občine Bohinj učencem osnovne šole omogočili nakup rolerjev, skirojev, ščitnikov in čelad, ki jih bomo v tem tednu z največjim veseljem preizkusili, v bodoče pa uporabljali tudi za popestritev pouka športa in nekaterih interesnih dejavnosti. Nekaj besed bomo učitelji v vseh razredih namenili prav poznavanju Evropskega tedna mobilnosti, že v sredo pa lahko učenci svoja kolesa od 8.00 dalje pustite na brezplačnem servisu koles pred šolo.

Vabljeni, da naslednjih 14 dni skupaj z nami preživite aktivno, zdravo in trajnostno mobilno!

PEŠBUS 2024

 

 

Koordinatorke Tjaša Krkoč, Jožica Kašca in Nataša Fujs

Dostopnost