Na povabilo Turizma Bohinj smo se odločili sodelovati v projektu StoneRich/KamnitoBogastvo. Gre za projekt Mednarodne komisije za varstvo Alp (CIPRA), ki ozavešča o kulturni dediščini suhozidne gradnje ter njenem pomenu za spodbujanje biotske raznovrstnosti. V sklopu dejavnosti so bile v maju organizirane delavnice obnove suhega zidu med Staro Fužino in Studorjem ter predavanje o pomenu suhozidne gradnje (28. 5. 2024 v Bohinjski hiši), junija pa nas čaka še ekskurzija v Sežano v Živi muzej Krasa. Vodja projekta je Urška Smukavec, predstavnica Turizma Bohinj.

V ponedeljek in torek (13. in 14. 5.) smo se z učenci izbirnega predmeta Raziskovanje domačega kraja ter nadarjenimi in učenci, ki jih je tema pritegnila, odpravili na teren v bližino Stare Fužine. Tam sta nas že pričakali predstavnici Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Saša Roškar in Javnega zavoda Triglavski narodni park Tina Komac. Predstavili sta nam zgodovino gradnje suhih zidov, njihov pomen in skrb za obnovo. Nato smo se lotili dela. Primož Novak, strokovnjak za obnovo suhih zidov, je učence opozoril na pazljivost pri dvigovanju kamenja, razložil, iz kakšnega kamenja – apnenca lahko gradimo zidove na našem območju ter bdel nad pravilno gradnjo. Učenci so se dobro znašli, pokazali svojo vztrajnost in skupaj uspeli obnoviti približno 20 metrov zidu. 

Učenci, ki sodelujejo v eTwinning projektu “Geology is all around us/Geologija je povsod okrog nas” so svoje izkušnje zapisali tudi v Twinspace učilnici in tako učencem iz mariborske in dveh hrvaških šol predstavili možnosti uporabe apnenca v alpskem svetu.

Nataša Mrak

Foto: Urška Smukavec, Nataša Mrak, Lucija Markelj Jensko

Dostopnost