V petek, 26. 5. 2023, so imeli učenci devetih razredov še predzadnji športni dan, preden nas bodo čez dobra dva tedna zapustili. Tema je bila tokrat kolesarjenje oziroma spoznavanje možnosti, ki jih Bohinj za ta lep šport ponuja. Učitelja športa sta skrbno izbrala dve destinaciji – ena je bila bolj primerna za začetnike in tiste malo slabše kondicijsko pripravljene, druga pa je bila tako imenovana kraljevska.

Na Voje, vse do zatrepa doline, kjer se bohoti mogočni Slap Voje, nas od osnovne šole sprva vodi kolesarska pot, v Stari Fužini pa se moramo priključiti na cesto, ki pelje mimo parkirišča na Vorančkojci vse do koče na Vojah. Cesta ni preveč prometna, bolj strmo pa se vzpne le na nekaj krajših delih. Vsega skupaj se je v eno smer nabralo 13 kilometrov in 340 višinskih metrov.

Ob imenu Zajamniki vsak pomisli na lepo razglednico idiličnih stanov, ki jih v ozadju varujejo prekrasni vršaci naših Julijcev. Ta misel se kar hitro spremeni, ko v isti stavek dodamo še kolo. Vsak »Bohinc« namreč pozna cesto na Uskovnico in še malo naprej, ki v svojih 20 kilometrih premaga slabega tisočaka višine. Za to varianto se je odločilo 16 pogumnih fantov, ki so višince premagovali, kot da jih sploh ne bi bilo. Ker je vedno potrebno nekje začeti, so organizirali tudi prvo tradicionalno dirko Praprotnica – Zajamniki, ki jo je dobil Jure Kralj, pred Mihom Gašperinom, tretji pa je na Zajamnike prisopihal Matej Kalita.

Za kolesarjenje smo imeli idealno sončno vreme, samo pot pa tako ali tako pred hudo pripeko varujejo krošnje dreves. Doma smo bili ravno pravi čas, da smo si lahko ogledali kraljevsko etapo italijanskega Gira, ki je imel ta dan cilj v okolici dolomitskih lepotic Treh Cin.

Avtor besedila in fotografij: Nejc Pogačnik

Dostopnost