Z učenci izbirnega predmeta POK smo prejšnji teden virtualno obiskali Inštitut Jožefa Stefana. Na ta način smo učencem približali znanstveno delo. S pomočjo tablic in računalnikov smo se sprehodili po IJS in spoznali mlade raziskovalce, ki so nam predstavili 3 odseke in njihovo raziskovalno delo, ki je ključnega pomena za naša življenja. Spoznali smo odsek za elektronsko keramiko, plinsko elektroniko in komunikacijske sisteme.

Ker so učenci POK- a devetošolci, so jim mladi raziskovalci svetovali, naj si zastavijo cilje in jim sledijo. Z vztrajnostjo in delom, jih bodo dosegli. Vedoželjnost in raziskovalno delo je osnova napredka.

Vtisi učencev:

Najbolj všeč mi je bil prvi odsek, saj sem izvedela, da obstaja tudi 4 agregatno stanje – plazma. Če bi šli na IJS v živo, bi bilo še bolje.

Uršula

Ugotovil sem, kako so mladi raziskovalci pomembni za prihodnost.

Rok

Zanimivo mi je bilo, ker sem izvedel kje vse se uporablja elektronska keramika.

Simon

Bilo je zanimivo, kajti izvedel sem veliko novih stvari. Vžigalnik ni tako preprost, kot sem mislil. Komunikacijski sistemi so nekaj zapletenega.

David

Spoznali smo predmete iz vsakdanjega življenja (električna zobna ščetka,  sonda za ultra zvok, vžigalnik, tiskalnik,….), ki delujejo zaradi  piezoelektričnega pojava – pretvorba mehanične v električno energijo in obratno . Predstavitev je bila zanimiva.

Monika

Zdi se mi, da je na IJS zelo zanimivo, tam izvajajo zelo zanimive raziskave in poskuse. Obisk mi je bil zelo všeč.

Matevž

Zelo nazorno smo videli, kako snov preide iz plinastega agregatnega stanja v 4 agregatno stanje – plazmo in kako plazma spremeni lastnost snovi. Nisem si mislil, da je tako pomembna za življenje (hrana, senzorji, medicina, kozmetika, svetloba, …..)

Ožbej

 

Dostopnost