V četrtek, 16. 9. 2021 smo imeli z devetošolci naravoslovni dan. Skupaj z vodičema CŠOD smo spoznavali Kraški rob in Primorje.

Najprej  smo imeli postanek pri gradu Socerb na razglednih ostankih utrdbe prazgodovinskega Trsta. Po spoznavanju Kraškega roba in njegovega razvoja ter pogleda preko Tržaškega zaliva smo se podali skozi borov nasad s sledmi polpretekle zgodovine v Sveto jamo, značilno jamo matičnega krasa.

Nato smo se z vodičem zapeljali skozi Luko Koper. Povedal nam je, kaj se v Luki dogaja, kako pristanišče deluje in zakaj ga potrebujemo.

Spoznavali smo okolico ob poti do Strunjana, kot je depresija, razlika med sardinami in sardelami, marina, drevored pinij, nasad kakijev in spomenik ustreljenim otrokom iz mimo vozečega vlaka… Ob prihodu k morju smo v parku pojedli malico. Ogled smo začeli ob pojasnjevalni tabli, kjer smo se seznanili z značilnostmi zavarovanega območja.

Po razlagi in prikazu ostanka karantene in nastanka ter delovanja solin smo se sprehodili po nasipu. Učenci so spoznali tipe solinskih bazenov z opremo za pridobivanje soli. Mimo cerkve Marije od prikazovanja (prve oblike turizma, kulturne terase in rastline…) smo se povzpeli do Strunjanskega križa, kjer smo se prepustili njegovemu bioenergetskemu vplivu in se razgledali preko Tržaškega zaliva.

Ko smo prišli iz krajinskega parka, smo se sprehodili po trasi nekdanje ozkotirne železnice Porečanke, oz. Istranke, in skozi tunel prišli v Portorož. Privoščili smo si še sladoled in se polni novih vtisov odpeljali domov.

Marjeta Dobravec

Foto: Anita Zupanc, Nataša Mrak, Franci Malečkar

 

Dostopnost