Vsako leto na naši šoli praznujemo dan jezikov (26. september). Nekateri ga sicer imenujejo evropski, drugi pa svetovni dan jezikov.
Govorim slovensko, toda mogoče me slabo razumeš. Tudi, kadar ljudje govorijo materni jezik, ni nujno, da jih vsi državljani razumejo.
Zakaj ne?

Vsaka država ima uradni jezik (ali več uradnih jezikov). Toda ljudje iz različnih koncev države govorijo ta jezik v narečju ali dialektu. To je odvisno od več stvari; geografsko kje živijo, kdo so bližnji sosedi, s kom so v zgodovini imeli stike, kam vse so odhajali in kdo je prihajal v državo od drugod. Dane imajo vpliv na jezik tudi različne naprave, kot so računalniki, tablice, mobilni telefoni, …

Slovenija je zelo bogata dežela z mnogimi narečji, zato slovenski pregovor » Vsaka vas ima svoj glas.«, še kako drži. Tudi drugi jeziki imajo svoja narečja.

V petek, 25. septembra so učenci v vsakem razredu, pri različnih predmetih slišali o narečjih v slovenskem in drugih jezikov. O narečjih se lahko pogovarjamo skoraj pri vseh predmetih, tudi matematiki in športni vzgoji.

Vaši otroci bodo znali povedati, kaj so si ogledali in poslušali, katere pesmi so peli ali

koliko slovenskih izrazov poznamo za žogo.

Hvala vsem za sodelovanje, odlične ideje in izvedbe le-teh. Naslednje leto pa o …

Družboslovni aktiv

Dostopnost