Sporočam vam, da sem prejela prijave vseh devetošolcev za vpis v 1. letnik srednje šole. Prav včeraj popoldne pa je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport objavilo novo okrožnico, v kateri je objavljen način in novi roki za vpis v srednje šole in dijaške domove. Ministrstvo predlaga, da starši sami izpolnijo prijavnico in jo brez žiga in podpisa ravnatelja pošljejo na srednjo šolo. Ker ste izpolnjene prijavnice že vrnili v šolo, vam sporočam, da jih bo  ravnateljica kljub temu podpisala, nato pa jih bom skupaj s spremnimi dopisi poslala na srednje šole. To bom storila ta teden, sicer pa je nov rok za oddajo prijavnic 11.5.2020.

Prijavnice morajo oddati vsi učenci, tudi tisti, ki še niso opravili preizkusov nadarjenosti. Preizkusi nadarjenosti bodo potekali med 1.6. in 6.6.2020, na nekaterih srednjih šolah pa se bo preizkus nadarjenosti opravljal že v maju in sicer na daljavo. V okrožnici je zapisano, da bodo srednje šole učence obveščale o načinu in terminih preizkusa. Če tega sporočila v prvi polovici maja ne boste prejeli, vam svetujem, da se sami pozanimate na srednji šoli, kako je glede preizkusov nadarjenosti.

Podobno velja tudi za učence, ki se želijo vpisati v športne oddelke. Ti učenci morajo opraviti še razgovore. Tudi razgovori naj bi potekali med 1.6. in 6.6.2020, na nekaterih šolah pa bodo izvedeni  že v maju na daljavo. Tudi o tem bodo kandidati obveščeni s strani srednje šole.

Do 16.6.2020 bo možen prenos prijav. Če se torej kdo premisli  in želi prenesti prijavo na drugo šolo, to naredi tako, da svetovalnemu delavcu na srednjo šolo, kjer ima vpisnico, pošlje skenirano/fotografirano izjavo, podpisano s strani učenca in starša, v kateri zaprosi, da v njegovem imenu svetovalni delavec odjavi učenca iz programa, v katerega se je prvotno vpisal in vpisnico  posreduje na drugo šolo, kamor bi učenec želel prenesti prijavo.

Kot izhaja iz rokovnika, bo 26.6.2020 popoldan na spletni strani ministrstva objavljen seznam srednjih šol oz. dijaških domov, ki bodo vpis omejili.

Vpis v srednje šole in dijaške domove bo potekal od 30.6.do 6.7.2020. O natančnem terminu bo vsak devetošolec obveščen s strani  srednje šole, na katero se bo vpisal.

Šole, ki bodo imele omejitev vpisa, bodo 6.7.2020 popoldan na internetu objavile spodnje meje točk prvega kroga izbirnega postopka. Devetošolci, ki bodo imeli dovolj točk, bodo s tem vpisani v srednjo šolo z omejitvijo vpisa.

Če učenec ne bo imel dovolj točk, se bo moral do 9.7.2020 do 13.00 ure  s posebno prijavnico za drugi krog, ki jo bo dobil na srednji šoli ali na spletni strani ministrstva, prijaviti za drugi krog izbirnega postopka. 14.7.2020 bodo tudi ti učenci seznanjeni, ali so se uspeli uvrstiti v drugi krog izbirnega postopka. Učencem, katerim ne  bo uspelo, bodo srednje šole posredovale seznam šol oz. izobraževalnih programov, kjer je še dovolj prostora in ti učenci bodo morali prenesti svojo prijavo na eno od teh šol.

Vem, da je informacij veliko, zato upam, da sem napisala tako, da vam je razumljivo. Če imate kakršnakoli vprašanja ali dileme, me prosim pokličite na tel. št. 041 439 755 ali mi pišite na karmen.zupan@osbohinj.si.  V prihodnjih mesecih vas bom vsekakor še sproti seznanjala o pomembnih datumih.

V upanju, da tudi ta  koronasti vpis speljemo brez zapletov, vas starše  in vse učence lepo pozdravljam!

 

Karmen Zupan, šolska svetovalna delavka

Dostopnost