Vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki se je začel na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, smo na šoli in v vrtcu letos izvajali že deseto leto zapored.

V petek, 18. 11., smo imeli zajtrk z namenom, da bi izboljšali zavedanje o pomenu zajtrka v zdravi prehrani in o razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo hrane. Živila, ki smo jih ta dan zaužili (mleko, med in maslo), so bila iz Bohinja. Ostala živila pa smo dobili iz bližnje okolice. Otrokom smo predstavili pomen kmetijstva in čebelarstva ter poudarili pomen čebel in ekološkega kmetijstva. Tako jih ozaveščamo k ohranjanju čistega okolja. Le čisto in zdravo okolje je pogoj za pridelavo zdrave hrane. Nekateri učenci so si po zajtrku ogledali tudi film S čebelo do medu. V vrtcu pa jih je obiskal dolgoletni čebelar Mišo Serajnik, ki jim je na zelo zanimiv način predstavil življenje čebel in njihov pomen v naravi. Otroci so bili navdušeni in z zanimanjem so spremljali vse o čebelah.
Pevski zbor z učiteljem Jako Hawlino se je ta dan pridružil vseslovenskemu zboru s pesmijo Lojzeta Slaka Čebelar ob 10. uri v šolski avli. Tako so učenci še bolj ozavestili pomen čebel na različnih področjih in upamo lahko, da se bomo tudi s pomočjo vsakoletnega projekta vsi še naprej trudili za ohranjanje narave in zdravega prehranjevanja.
Pavlina Zorman

 

Dostopnost