Za našo šolo je bil četrtek, 24. november, poseben dan. Obiskala nas je Maria Parr, ki velja za eno najpomembnejših sodobnih norveških pisateljic za otroke in mladino. Najpogosteje jo primerjajo z Astrid Lindgren in Johanno Spyri (avtorico klasike za otroke Heidi).

Leta 2005 je izdala prvo knjigo Vafljevi srčki (Vaffelhjarte), ki ji je v trenutku prinesla številne nagrade tako doma kot v tujini, z drugo knjigo Tonja iz Hudega brega (Tonje Glimmerdal, 2009) pa si je status ene najbolj priljubljenih norveških avtoric za otroke le še utrdila. Prejela je zavidljivo število nagrad, navdušenih odzivov literarnih kritikov in pridobila zveste oboževalce po vsem svetu. Njeni deli je iz norveščine v slovenščino mojstrsko prevedel domačin Darko Čuden, profesor germanistike na ljubljanski filozofski fakulteti, ki je srečanje s pisateljico pri nas tudi vodil.

Maria Parr je bila presenečena nad toplim sprejemom, ki so ji ga izkazali naši učenci. Razveselila jo je razstava likovnih stvaritev z motivi iz njenih knjig, navdušil pa jo je tudi kulturni program petošolcev in šestošolcev, ki je bil – tako kot njeno pisanje – hudomušno obarvan. Sproščen pogovor med pisateljico in prevajalcem je potekal v norveškem jeziku, učenci pa so ob zastavljanju zanimivih vprašanj dobili še bolj zanimive odgovore. Zagotovo bo srečanje vsem ostalo v prijetnem spominu, še najbolj pa učencem, ki so se na koncu dokopali do avtoričinega podpisa in posvetila.

Marija Helena Logar

Foto: Karmen Zupan

Dostopnost