26. september je posvečen jezikom. Evropska unija je leta 2001 ta dan razglasila za evropski dan jezikov, dan, ko se praznuje jezikovna in kulturna raznolikost Evrope.Znanje jezikov je veliko bogastvo vsakega posameznika, saj omogoča medsebojno sporazumevanje in sklepanje novih poznanstev, spoznavanje tujih kultur in krajev tako, da ne more in ne sme biti omejeno le na evropsko celino.
Spregovoriti v tujem jeziku, prav zaradi različnosti jezikov, pomeni pogledati na življenje z drugačnega zornega kota.
K obeležitvi dneva jezikov smo se pridružili tudi na naši šoli, letos že petič.
Letošnja tema dneva jezikov pa ni bil nov jezik, ampak pisava, in sicer cirilica. Cirilica je pisava, ki jo uporabljajo Makedonci, Bolgari, Srbi, Rusi pa še kakšen narod bi se našel.
Na naši šoli imamo kar nekaj učenk in učencev drugih narodnosti, kultur, ver, jezikov. Letos so nam Varvara, Taisia in Olivija, učenke iz 8., 7., in 5. razreda, po narodnosti Rusinje pripravile drobce Rusije iz različnih področij življenja (športa, glasbe, književnosti,….). Z njihovo pomočjo so se učenci spopadli s cirilico. Začeli so z zapisom svojega imena in priimka. Na koncu so dekleta prebrala odlomke ali pesmi ali pripovedke v ruščini.
Učenci 1. in 2. triade na matični šoli so obeležili dan jezikov že v četrtek, 22. septembra. Dekleta so obiskala učence v Srednji vasi v petek, 23. septembra.
Na predmetni stopnji je dan jezikov potekal v ponedeljek, 26. septembra. Učenci so se spoznavali s temo pri tistih predmetih, kjer so učitelji pripravili nekoliko drugačne ure pouka. Dejavnost pri pouku geografije je zahtevala od učencev, da primerjajo državi Rusijo in Slovenijo. Učiteljica je izbrala slovenska junaka Mojco in Kekca ter rusko matrioško.  Pri pouku jezika pa so učenci poskušali napisati zgodbo v 6 besedah. Na razstavi si nekatere izdelke lahko tudi ogledate.
Še enkrat hvala dekletom za trud in predstavitve predvsem pa , da smo lahko poslušali ruski jezik v živo. Zelo je bilo zanimivo.
Naslednje leto pa bo na vrsti…

mentorici Nataša Mrak in Nataša Stare

 

 

Dostopnost