DSC_0225V ponedeljek, 26. 9. 2016 so učenci 4. razredov preživeli prav poseben dopoldan ob kuhanju oglja. Na Gorjušah so jih sprejeli devetošolci Liza, Urban in Aljaž, ki so vodili različne delavnice. Risali so z ogljem, spoznali celoten potek izdelave kope, se poučili o strupenih plinih, ki nastajajo ob gorenju, v kožarici doživeli nevihto… Oglar Jaka jim je predstavil delo oglarjev, orodje za delo ob kopi in potek kuhanja oglja. Učiteljica Alenka je pripravila zanimivo glasbeno delavnico, kjer so se otroci naučili ljudsko pesem Oglar je zavber fant. Malico so si učenci pripravili kar sami. Najprej so v skupinah zamesili testo, ki so ga kasneje ovili okoli hrenovk in si jih na palici spekli na ognju. V žerjavici so si spekli krompir, za posladek pa so dobili palačinke. Učenci so si nabirali dragocene izkušnje v naravi.

Monika Zupanc

Učenci so zapisali:

V ponedeljek smo šli na Gorjuše gledat kopo. Najprej smo zamesli kruh. Masa je bila ravno pravšnja. Potem je naša skupina risala z ogljem. Nato smo izvedeli, kako je kopa sestavljena. Ko nas je naša učiteljica naučila pesem o oglarju, smo si ogledali filmček o sestavljanju in podiranju kope. Potem smo pekli hrenovke in kruh ter jedli palačinke. Na koncu smo še enkrat zapeli Oglar je zavber fant. Bilo je res POPOLNO. (Katja Cvetek, 4. b)

Najbolj mi je bilo všeč, ko smo sami pekli hrenovke in sami delali testo. Naučil sem se, da je v kopi okrog 500 °C. (Vasja Rabič, 4.b)

Najbolj mi je bila všeč delavnica, ki jo je vodil Urban. Gledali smo film. (Rok Stare,4. b)

Všeč mi je bilo risanje z ogljem. (Leja Odar, 4. b)

Meni je bilo najbolj všeč, ko smo si ogledali kopo in ker smo se naučili delati kruh. (Aleks Glišović, 4. b)

Foto: Martina Medja

Dostopnost