Drugi teden v decembru, od 7. do 11. 12. 2015, je na naši šoli potekal brezplačni tečaj računalništva za starejše v sklopu projekta Simbioza šola. Naša šola je v projekt vključena že drugo leto, tokrat prvič kot organizator. Računalniška učilnica na naši šoli z ustrezno opremo nudi možnosti takšnega izobraževanja za učence in zunanje udeležence .

Računalniški tečaj so vodili učitelji in učiteljice, na računalnikih pa so s svojim praktičnim znanjem pomagali naši učenci prostovoljci, ki so se izkazali kot samostojni in odgovorni sodelavci. Sodelovalo je kar 21 učencev, ki so svoj prosti čas namenili prenosu računalniškega znanja starejšim. Udeleženci so spoznavali svet računalniške komunikacije in interneta. Delavnic se je udeležilo šestnajst udeležencev, ki so bili zelo zadovoljni in hvaležni za nesebično pomoč pri učenju računalništva.

Že tretje šolsko leto je na slovenskih šolah v organizaciji socialnega podjetja Zavoda Simbioza Genesis potekal projekt Simbioza Šola. Na osnovnih in srednjih šolah bodo celotno šolsko leto potekale računalniške delavnice za starejše. Gre za prepoznaven vseslovenski prostovoljski projekt, s katerim na temelju medgeneracijskega sodelovanja in prostovoljstva dvigujemo raven računalniške pismenosti starejših.

Namen projekta Simbioza šola, v sklopu katerega šole izvajajo računalniške delavnice, je promoviranje vrednosti prostovoljstva, krepitev sodelovanja in prenosa znanja med generacijami. Starejšim smo želeli omogočiti pozitivne izkušnje z računalniško tehnologijo, okrepiti njihovo samozavest in jih navdušiti za nadaljnje učenje ter uporabo računalnika in interneta.

Projekt je popestril dogajanje na šoli in povezal šolsko okolje, prostovoljce in udeležence. Ker je bilo povpraševanje po računalniških delavnicah množično, smo se odločili, da bomo februarja 2016 tečaj ponovili. Vabljeni, da se nam pridružite!

 

Marija Kikelj, koordinatorica projekta

Dostopnost