JaponskaEvropska unija je leta 2001 ta dan razglasila za evropski dan jezikov, dan, ko se praznuje jezikovna in kulturna raznolikost Evrope. Znanje jezikov je veliko bogastvo vsakega posameznika, saj omogoča medsebojno sporazumevanje in sklepanje novih poznanstev, spoznavanje tujih kultur in krajev. Zato ne  sme biti omejeno le na evropsko celino. Spregovoriti v tujem jeziku pomeni pogledati na življenje z drugačnega zornega kota.

VIDEO

V petek, 25. 9., smo se k obeležitvi dneva jezikov pridružili tudi na naši šoli. Učenci 6. – 9. razreda so spoznavali značilnosti in zanimivosti dežele, ki leži daleč od Evrope. Prebivalci svojo državo imenujejo NIPPON, mi pa jo poznamo tudi kot »DEŽELO VZHAJAJOČEGA SONCA.«
Predavatelj g. Tomaž Hožič je v dveh šolskih urah učencem predstavil Japonsko kot deželo med tradicijo in modernim razvojem. Od tipičnih navad pozdravljanja, obnašanja do robotike.
V preostalih šolskih urah smo snov pri predmetih navezali na proučevanje Japonske, tako da smo disciplino, vztrajnost in druge značilnosti prav zares začutili.
•    Pri matematiki smo prebivalstveno strukturo pogledali skozi statistiko in ugotovili, da je Japonska dežela starih ljudi,
•    pri fiziki in kemiji smo se ukvarjali z radioaktivnostjo,
•    pri tehniki smo natančno izdelovali origamije,
•    pri glasbi peli japonsko himno in se preizkusili v karaokah,
•    pri biologiji spoznavali vpliv atomske bombe in sevanja na mutacije v genetiki in izdelali origami DNK,
•    pri zgodovini smo spoznali posledice atomske bombe skozi knjigo Sadako hoče živeti,
•    pri geografiji primerjali Japonsko s Slovenijo in risali zemljevide »Slovenija – dežela na sončni strani Alp«,
•    pri nemščini in angleščini uporabljali japonske besede ter poslušali japonsko angleščino in izdelali origamije,
•    pri športni pa disciplino dokazali s sinhrono japonsko hojo.
Res je bilo zanimivo!
Učenci v nižjih razredih so Japonsko okusili v torek, 29. septembra, ko so predstavitev zanje predstavili učenci 8. razreda. Marcel Komar in Aljaž Rožič sta obiskala prvi razred, Mija Arh, Manja Zupanc in Sara Zorec drugi in četrti razred, Jošt Strgar in Bernard Zupanc pa sta razveselila tretji razred. Na podružnični šoli sta za to poskrbela Nejc Holzbauer in Arta Durmishi. V nekaterih razredih so učenci tudi izdelali origami izdelke.
učiteljici Nataša Stare in Nataša Mrak

Dostopnost