Prva triada |
Učenje v gozdu
V petek, 8. 11. 2024, so imeli tretješolci naravoslovni dan na temo gozda. Najprej so se o gozdu učili s pomočjo knjig in računalnika. Izvedeli so, da lahko drevo doseže tudi do 500 let, če je zdravo. Zanimivo se jim je zdelo tudi, da lahko pri praproti – navadni sladki koreninici okusiš del korenike, če odstraniš zunanjo rjavo plast. In še marsikaj drugega o gozdu so spoznali iz knjig in svetovnega spleta. Potem pa so se odpravili do bližnjega gozda, kjer so raziskovali in pri tem uporabljali vsa svoja čutila. Najbolj všeč jim je bilo, ko so našli deževnika in ga opazovali z lupo. Učenci so bili uspešni pri vseh nalogah, ki so jih izpolnjevali na svežem zraku, čeprav moramo priznati, da jih je že kar malo zeblo v roke. Vseeno so v šolo prišli navdušeni nad malo drugačnim načinom učenja kot smo ga vsakodnevno vajeni.
Učiteljici 3. a in 3. b razreda
Utrinki iz Tedna otroka
Teden otroka, ki je potekal od 7.-13- oktobra 2024, je za nami.
Na šoli je bilo posebno vzdušje čutiti cel teden, saj smo učitelji pripravili različne dejavnosti in delavnice, ki so jih predlagali učenci, izpolnili pa smo tudi kakšno njihovo posebno željo.
Tako smo med malico vsak dan v tednu prisluhnili glasbi, v ponedeljek smo uživali ob akrobatski predstavi Dunking Devilsov, v torek smo se posladkali s sladoledom, predstavniki Šolske skupnosti so obiskali Občinsko upravo z županom na čelu, od srede do petka pa so pekli, ustvarjali, raziskovali, se urili v ročnih spretnostih, igrali namizni tenis, si izdelovali frizure, plezali, igrali nogomet, izvajali športne igre, se preizkusili v vlogi znanstvenikov na kemijski delavnici ter obiskali ribogojnico.
Če so otroci uživali, pa preverite na spodnjih fotografijah …
Obenem bi se vsem, ki ste izvajali delavnice, najlepše zahvalili, še posebej hvala pa Ribiški družini Bohinj in g. Jožetu Sodji in ostalim predstavnikom Občine Bohinj za sprejem.
Mentorici ŠS Ana M. Sodja in Nataša Stare
Kolesarčki, 1. razred
Učenci prvih razredov so se udeležili programa KOLESARČKI. Voditeljica Melita je postavila na igrišču pravi cestni poligon. Preizkusili smo se v vlogi voznika in pešca. Bilo je zabavno in koristno, vožnja in hoja po poligonu pa nam je prehitro minila.
Zahvaljujemo se gospe Meliti za izvedbo, občini Bohinj pa za finančno podporo Kolesarčkov.
Učiteljice 1. razredov
Obisk knjižničarke
Včeraj je v prve in druge razrede na obisk prišla knjižničarka Metka. V prvem razredu so ji učenci pomagali vrniti knjižne junake nazaj v knjige, v drugem razredu pa so spoznali pravilno ravnanje s knjigami. Nekaj knjig so v drugem razredu s knjižničarko tudi popravili, da bodo spet pripravljene za branje.
Zlati na Zlati kuhalnici
Regijsko tekmovanje za Zlato kuhalnico
V sredo, 9. 10. 2024, je na Srednji gostinski in turistični šoli Radovljica potekalo regijsko tekmovanje »Zlata kuhalnica«.
Našo šolo so zelo uspešno zastopali sedmošolka Niki Jensterle in devetošolci Hana Debelak, Daša Gumzej in Adam Vončina.
Na tekmovanju so se naši učenci kot ekipa z najvišjim številom doseženih točk in doseženim zlatim priznanjem na regijskem tekmovanju, uspeli uvrstiti na državno tekmovanje »Zlata kuhalnica«, ki bo potekalo 18. novembra v Laškem, v okviru Gostinsko turističnega zbora Slovenije.
Letošnje izbrane jedi so bile topla predjed funšterc, piščančja obara z žitnim vložkom in hladni napitek na osnovi mešanic kavnih nadomestkov (Divka, Proja…). Izbrane jedi so vsako leto značilne za regijo, v kateri tisto leto poteka Gostinsko turistični zbor Slovenije. Ker je funšterc mnogim nepoznana jed, naj pojasnim, da se jedi reče tudi knapovsko sonce, gre pa za jajčno jed, ki so jo pripravljali rudarjem.
Glavna pravila tekmovanja so, da kuharsko ekipo na tekmovanju sestavljajo 4 člani, ki v 60 minutah skuhajo izbrane jedi za 6 oseb, pred tem imajo 10 minut časa za pripravo in na koncu 10 minut za pospravljanje. Ocenjujejo se recepti, mise en place, mehanski in toplotni postopki priprave jedi, izgled in okus, serviranje jedi in njihova predstavitev.
Jedi, ki so jih skuhali naši učenci so:
- funšterc z ocvirki, zelenjavo in zeliščno skuto
- piščančjo obaro z gomoljno zelenjavo in drobnjakovimi žličniki
- belo ledeno žitno kavo z lešnikovim sladoledom in mlečno peno.
Priprave so bile kar zahtevne, saj so učenci po pouku, enkrat tudi na soboto, ostajali v gospodinjski učilnici in se soočali z ogromno navodili, popravki, preizkušanji okusov, razmisleki, dvomi in na koncu vsakič z goro nepomite posode.
Vsem štirim učencem, ki so neverjetno dobro sodelovali med seboj, bili sproščeni, komunikativni na tekmovanju in poskrbeli za res dobro pospravljeno delovno mesto, iskrene čestitke!
Mentorica Nina Kožar Mencinger