Spletna stran je v prenovi. Hvala za razumevanje.

Novice zavoda
Otvoritev novega vrtca

Otvoritev novega vrtca

V petek, 21. 4. 2023 je bil za nas izredno pomemben dan, velik trenutek ponosa in veselja, saj nam je  uspelo uresničiti dolgoletno vizijo, ki bo koristila našim otrokom in Bohinju. Nova stavba vrtca predstavlja mejnik v našem skupnem prizadevanju za zagotavljanje kakovostnega varstva in izobraževanja naših otrok.

V Bohinju je bil prvi vrtec ustanovljen kot enota pri osnovni šoli leta 1956. Obiskovalo ga je 35 otrok. Leta 1972 je bil priključen Vzgojno varstvenemu zavodu Radovljica, v katerem so bili združeni  vrtci nekdanje Občine Radovljica. Ob izgradnji stavbe nove šole pred 49 leti so v njej dobili svoj prostor tudi bohinjski predšolski otroci. Število vključenih otrok se je iz leta v leto večalo, zato so bili potrebni dodatni prostori. Novembra 1980 je bila končana adaptacija 100 let stare stavbe v središču Bohinjske Bistrice, v kateri je vrtec deloval do danes. 1. januarja 1998 je bohinjski vrtec postal del zavoda OŠ dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica. Vanj je bilo takrat v devetih skupinah vključenih 180 otrok od 1 do 7 let starosti. Do danes se je število vključenih otrok v bohinjskem vrtcu dvignilo na 200. Kakšno leto tudi več. Spremembe šolskega sistema so vplivale na oblikovanje skupin in ponovno se je pojavila prostorska stiska. 11 oddelkov vrtca trenutno še deluje na treh lokacijah.

Pred 13 leti je začela zoreti ideja, ki ji je botrovala dejanska potreba po kvalitetnih prostorih za vzgojnovarstveno dejavnost. Stroka prostoru pripisuje vlogo tretjega učitelja, kar je pomembna in odgovorna naloga. Posluh lokalne skupnosti in odločitev občinskega sveta na pobudo župana sta bila ključna dejavnika, ki sta pripomogla, da smo dobili prostore v tako lepi hiši.

Lahko ji rečemo kar domačija, kot so jo poimenovali snovalci. Prostor, kjer smo povezani, kraj, kjer se počutimo varno, udobno in zaščiteno, prostor, ki vzbuja občutja domačnosti, topline in zavetja. Tu bodo naši otroci preživljali pomembne trenutke svojega življenja. Preko igre in gibanja bodo krepili zanimanje za prostor okoli sebe. V njem bodo spoznavali, čutili, se čudili, odkrivali, spraševali, dvomili, rastli, padli, vstali, se veselili, dobili prijatelje, se učili – obkroženi z ljubeznijo, skrbnostjo in strokovnostjo našega vrtčevskega osebja. Domačija z velikim in raznolikim vrtom, s pogledi na okoliške gore postaja del našega kraja, del skupnosti, ki se zaveda, da so otroci naše bogastvo.

Nova hiša vrtca je dota za prihodnost naših otrok. Veselimo se novih priložnosti, ki jih ta prostor nudi našim otrokom in z zanosom zremo v prihodnost. V prvih dneh maja bo hiša dobila dušo – igrive, radovedne in vesele otroke.

Mojca Rozman, ravnateljica

Foto: Mojca Odar

Poskrbimo za Zemljo

Poskrbimo za Zemljo

Učenci 5. razreda so v ponedeljek, 24. 4. 2023, raziskovali in spoznavali vpliv človeka na Zemljo. Najprej so uredili svojo gredico v zeliščnem vrtu in pospravili njegovo okolico, nato pa izdelali plakate na temo biomateriala, ogličnega odtisa, recikliranju oblačil in kompozitnih materialov, naših tleh, mikroplastike in vode iz ledenikov.

Želimo si, da bi vsi pomislili na svoja dejanja in ohranjali naše okolje takšno, kot je.

Besedilo in foto: Martina M. Sabalić

 

vir naslovne fotografije: https://www.youtube.com/watch?v=OiipTSJAlfI&t=5884s 
Otvoritev novega vrtca

Otvoritev novega vrtca

V petek, 21. aprila 2023, uradno odpiramo vrata našega novega vrtca. 

Vabimo vas, da se nam ob 10.00 pridružite na slovesni otvoritvi.

Ogled prostorov bo možen še ob 17.uri istega dne.

Regijsko srečanje predstavnikov otroškega parlamenta

Regijsko srečanje predstavnikov otroškega parlamenta

3. 4. 2023 je našo šolo obiskalo nekaj otrok, ki letos sodelujejo v šolskem parlamentu. 4 učenci iz OŠ Antona T. Linharta iz Radovljice, 6 učencev iz OŠ Josipa Plemlja z Bleda ter naši osnovnošolci Nik Koren, 6. a, Kiara Đorem Kuhar, 7. a, Jack Moolman, 8. a, Jure Zakrajšek, 9. a ter voditeljici Nuša Bernik, 9. b in Alina Kozelj, 9. c, so razmišljali in debatirali o duševnem zdravju otrok in mladostnikov, kar je tudi letošnja tema parlamenta.

Kaj je duševno zdravje, kakšni so vplivi okolja nanj, kaj lahko sami storimo za izboljšanje duševnega zdravja ter kam vse se lahko obrnemo po pomoč, so bile zelo zanimive teme, ob katerih so učenci razvijali moč besede.

Srečanje so popestrile glasbene in plesna točka, gospod župan Jože Sodja, ravnateljica Mojca Rozman ter psihologinja Karmen Zupan, ki je na koncu srečanja podala nekaj napotkov in informacij o tem, na koga se obrniti, če si v težavah. Poudarila je, da se moramo vsi zavedati, da ni nič narobe, če jih imaš; v primeru, da jih ne moreš sam rešiti, je prav, da se obrneš po strokovno pomoč.

Srečanje je potekalo v zelo sproščenem vzdušju, učenci pa so stkali tudi nekaj novih prijateljstev.

Alina ter Nuša bosta o duševnem zdravju debatirali tudi v torek, 11. 4. 2023, ko se bosta udeležili srečanja nacionalnega otroškega parlamenta v pravem parlamentu v Ljubljani.

Mentorica Ana M. Sodja

Povratek z revije pevskih zborov

Učenci, ki danes, 5. 4. 2023, predstavljajo našo šolo na reviji pevskih zborov na OŠ Lipnica, se vračajo malo prej, in sicer okoli 19. ure.

Obisk šole Jagode Truhelke iz Osijeka

Obisk šole Jagode Truhelke iz Osijeka

V tednu od 26. do 31. marca 2023 so bili na obisku na naši šoli predstavniki šole Jagode Truhelke iz Osijeka v sklopu njihovega projekta Erasmus+ z naslovom Krea(k)tivnost sodobnega časa. Večina učencev je bila iz drugega razreda (po starosti so vrstniki naših tretješolcev), nekaj je bilo šestošolcev (starih kot naši sedmošolci).  Skozi ves teden so se seznanjali z našim načinom dela v učilnicah in izven njih, spoznavali našo deželo, predvsem Bohinj in celotno Gorenjsko. Že v nedeljo smo jih pospremili na Vodnikov razglednik in jih peljali skozi Zgornjo in Spodnjo dolino. Seznanili smo jih z delovanjem planinskega krožka. V ponedeljek smo jim pripravili prireditev, ki jo lahko vidite spodaj na povezavi. Nato so se učenci med seboj spoznavali predvsem ob tradicionalnih igrah. Pokazali smo jim šolske prostore, zeliščni vrt in rastlinjak. Popoldne smo se sprehodili po Bohinjski Bistrici in se ustavili ob zanimivostih, kot so Cecconijev park, Zoisova ura, Knjižnica A. T. L. V torek smo obiskali druge gorenjske kraje: Bled, Rateče, Planico, Mojstrano. V sredo so se v dopoldanskem času učenci udeležili pouka v tretjem in sedmem razredu. Ob sprostitvenih igrah so spoznavali delo v podaljšanem bivanju. Popoldne smo se udeležili zanimivih ustvarjalnih delavnic: barvanja pirhov, kvačkanja, ustvarjanja z lesom in kulinarične delavnice. Četrtek je bil namenjen krajem v Zgornji dolini, obisku Planšarskega muzeja, podružnične šole v Srednji vasi, popoldne pa smo imeli še plesno delavnico v Kulturnem domu v Stari Fužini. V petek smo v sklopu kulturnega programa spoznavali slovensko in hrvaško literaturo, kar je tudi del projekta Branje ne pozna meja/Čitanje ne poznaje granice. Skozi kviz smo ugotavljali, koliko novega smo se naučili o obeh partnerskih državah, ob slovesu smo peli, se družili ter se poslovili.  Učenci in učitelji hrvaške šole so bili z obiskom šole zelo zadovoljni, nad Bohinjem so bili navdušeni. Nam je obisk pomenil obogatitev dejavnosti in prijetno druženje. Veliko aktivnosti je potekalo izven prostorov šole, tako smo k sodelovanju pritegnili tudi druge organizacije in ustanove v kraju – Turizem Bohinj, KS Stara Fužina, Občino Bohinj, Kulturno umetniško društvo Triglav Srednja vas, Knjižnico Antona Tomaža Linharta. Za pomoč in nasvete se jim lepo zahvaljujemo.

Urška Repinc

Foto: arhiv obeh šol

Več vam povedo fotografije in filmi:

Obiskovalci so pripravili tale album: https://photos.app.goo.gl/UMG69cVr5mGUZahe9
Pripravili so tudi opis dejavnosti: https://metoda3ikt.wixsite.com/kreaktivnoucenje/about-3-1

Posnetek s prireditve ob sprejmu gostov: https://video.arnes.si/watch/2ktmcffn42sw
Posnetek z delavnic: https://video.arnes.si/watch/sprnn3sts3bd

Projekti

Erasmus +


kulturna sola Bohinjska Bistrica

simbioza


Dostopnost