V ponedeljek smo imeli pri izbirnem predmetu POK v gosteh gospoda Tomaža Ogrina iz IJS. S seboj je pripeljal precej plinskih jeklenk, v katerih so se skrivali: dušik, kisik, vodik, helij in ogljikov dioksid. Z vsemi snovmi smo izvajali zanimive kemijske poskuse, se ob tem učili in zabavali.  Ob eksperimentiranju nas je spremljala tudi  filmska megla. Na koncu šole eksperimentalne kemije smo se še posladkali, saj smo si pripravili čisto pravi sladoled.

Nekaj vtisov devetošolcev:

Bilo je zelo zanimivo, naučil sem se veliko o dušiku, vodiku, heliju, kisiku in ogljikovem dioksidu. (David)

Zelo zanimivo, saj smo poskuse s plini lahko delali sami. (Neža P.)

Sladoled je bil dober. (Katarina)

Obisk gospoda Tomaž mi je bil zelo zanimiv, zabaven in razburljiv. Nisem pričakoval, da bo tekoči dušik polival po tleh, tudi po svoji halji.  (Matej)

Fascinantno. (Hana)

Bilo je izjemno zanimivo, informativno in zabavno. Moj najljubši del je bil, ko sem bombico za nalivko kapnila v tekoči dušik, ko smo zažgali s kisikom polito železno volno, in ko smo prižigali mehurčke napolnjene z vodikom, ki smo jih imeli na roki. (Katja)

Najbolj zanimivo eksperimentiranje je bilo, ko smo s pomočjo tekočega dušika naredili sladoled, ki je bil zelo podoben pravemu. (Simon)

To, kar smo delali mi je bilo zelo všeč. Najbolj pa, ko smo v tekoči dušik dajali stvari, ki so zamrzovale in smo jih lahko drobili. (Matevž U.)

Bilo je enkratno,  naučili smo se veliko novega. (Tanja)

Zabavno, zanimivo, doživljajoče in spoznavajoče. (Ožbej)

Najbolj všeč mi je bilo, ko smo govorili s helijem in sami eksperimentirali z dušikom. (Uršula)

Najbolj všeč mi je bilo ko smo z dušikom delali sladoled. (Neža Z.)

V ponedeljek sem izvedele veliko zanimivih stvar. Nisem si mislila, da ima tekoči dušik skoraj -200 stopinj Celzija. (Tina)

Najboljši plin je bil helij (Tia P.)

Večino poskusov smo lahko delali sami ali pa smo imeli možnost pri  poskusih pomagati. Pri nekaterih poskusih smo se tudi nasmejali. (Monika)

Učiteljica POKa Urška Beznik

Dostopnost